В Україні визначили критерії для «чорного списку» покупців електроенергії

В Україні визначили критерії для «чорного списку» покупців електроенергії

Укрінформ
Аукціонний комітет з продажу електроенергії за двосторонніми договорами Міністерства енергетики затвердив критерії для внесення покупця електричної енергії до «чорного списку».

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Міненерго.

"Аукціонний комітет проголосував за внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на товарній біржі "Українська енергетична біржа". Зміни базуються на пропозиціях УЕБ, з урахуванням зауважень з боку НКРЕКП та учасників ринку. Згідно зі змінами, продавець електроенергії має право ініціювати внесення до "чорного списку" покупця, який порушив взяті на себе зобов’язання за двостороннім договором купівлі-продажу електроенергії. Для цього продавець має подати обґрунтовану заяву до організатора аукціонів – Української енергетичної біржі", - зауважили у міністерстві.

Зазначається, що покупець електроенергії на УЕБ може потрапити до "чорного списку", якщо: він не зареєстрований покупцем в системі управління ринками куплених обсягів електроенергії; не проводить своєчасну оплату, що підтверджується випискою з банку; розриває договір купівлі-продажу електроенергії в односторонньому порядку.

Згідно з повідомленням, недобросовісного покупця не допускатимуть до наступних аукціонів з продажу електроенергії впродовж 6 місяців. Водночас, якщо покупець виконав зобов’язання за договором, то його можуть знову допустити до участі в торгах. Це також відбувається за письмовою заявою продавця та доданих до неї документів, що підтверджують факт врегулювання обставин.

Читайте також: «На добу наперед»: регулятор розслідує поведінку учасників ринку електроенергії

Міненерго підкреслює, що таке рішення Аукціонного комітету діятиме до 1 вересня 2021 року. Водночас до цієї дати міністерство спільно з НКРЕКП та учасниками ринку має напрацювати зміни для системного рішення, яке унеможливлюватиме неринкову поведінку учасників ринку електроенергії.

Як повідомлялося, раніше Енергоатом і Центренерго зверталися до контрагентів з вимогою дотримання зобов'язань по двосторонніх договорах купівлі-продажу електроенергії. Більшу частину виробленої енергії ці компанії реалізують на ринку двосторонніх договорів (РДД).

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) пропонує Міністерству енергетики заборонити працювати на ринку двосторонніх договорів (РДД) тим компаніям, які достроково розірвали двосторонні договори із державними виробниками електроенергії.

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня НКРЕКП обмежила місячні обсяги продажу електроенергії за двосторонніми договорами між учасниками ринку електричної енергії, які є афілійованими між собою. Обмеження встановлене у розмірі 50% місячного обсягу продажу електроенергії виробниками (крім договорів, укладених для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-