Раді пропонують знизити міжбанківську комісію

Раді пропонують знизити міжбанківську комісію

Законопроєкт
Укрінформ
Понад 80 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає зниження розміру комісії інтерчейндж.

Як передає Укрінформ, текст проєкту закону №5734 "Про внесення змін до деяких законів України щодо законодавчого регулювання комісійної винагороди за інтерчейндж відповідно до положень Регламенту 2015/751 Європейського парламенту та Ради від 29 квітня 2015 року" оприлюднено на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєктом пропонується внести зміни до Законів «Про банки і банківську діяльність», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», а також у прийнятий 30 червня цього року Закон «Про платіжні послуги», який через рік після набрання ним чинності буде введено в дію замість нього.

Документом пропонується закріпити поступовий перехід до встановленого законодавством ЄС розміру комісійної винагороди за інтерчейндж, за яким встановити, що розмір комісійної винагороди за інтерчейндж, не може перевищувати: з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року – 1%; з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року – 0,7% та з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року – 0,5%.

Читайте також: Разумков підписав закон про зміни ставки ПДВ на окремі види сільськогосппродукції

Законопроєктом також пропонується встановити, що розмір комісійної винагороди за інтерчейндж з 1 січня 2025 року не може перевищувати відносно суми операції, здійсненої з використанням дебетової платіжної картки – 0,2%, з використанням кредитної платіжної картки – 0,3%.

Також передбачається запровадити відповідальність за перевищення встановлених граничних розмірів комісійної винагороди за інтерчейндж.

Як повідомлялося, Національний банк України з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard підписали меморандум, який сприятиме посиленню конкуренції на платіжному ринку України та зниженню ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж). Для цього компанії Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою щодо надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання такого дозволу вони розпочнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж, зокрема комісії мають становити: з 1 липня 2021 року не більше 1,2%, з 1 липня 2022 року не більше 1,0% та з 1 липня 2023 року – не більше 0,9%.

Інтерчейндж – комісійна винагорода за кожну операцію з використанням платіжної картки, здійснену прямо або опосередковано (через третю особу) між банком-еквайром та банком – емітентом такої картки. Інтерчейндж є складовою комісії за послуги еквайрингу. Комісія за послуги еквайрингу сплачується банку-еквайру за кожну операцію, здійснену на його обладнанні при оплаті товарів і послуг за допомогою платіжних карток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-