Кому й навіщо треба переоформлювати субсидії?

Кому й навіщо треба переоформлювати субсидії?

Укрінформ
85 відсоткам отримувачів житлових субсидій їх буде переоформлено автоматично, іншим доведеться знову подавати документи

З метою забезпечення ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, 14 квітня 2021 року було ухвалено постанову Кабінету міністрів України № 420, відповідно до якої переглянуто окремі критерії майнового і матеріального стану при наданні житлових субсидій, зокрема здійснення дороговартісних покупок, наявності рухомого та нерухомого майна, депозитів тощо. Разом з цим 19 травня 2021 року Урядом було прийняте ще одне важливе рішення (постанова Кабінету міністрів України від 19.05.2021 № 505), згідно з яким розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні  2020-2021 років, проводиться без звернень громадян, а це 85% відсотків громадян. Виняток становлять лише 15% громадян, яким доведеться переоформити документи.

Які категорії входять у ці 15% і які документи їм доведеться переоформлювати?

Передусім зауважимо, що в попередні роки неодноразово реалізовувався аналогічний підхід, зокрема рішенням Уряду від 27.04.2018 (постанова КМУ №329) було запроваджено суттєво жорсткіші умови надання житлових субсидій і, відповідно, з травня 2018 року призначення житлової субсидії окремим категоріям одержувачів здійснювалося лише після подання нових заяви і декларації.

Тому в травні 2021 року передбачалося призначати житлову субсидію на наступний період після подання громадянами нових заяви та декларації. Зокрема передбачалося отримання інформації про майновий стан та наявність депозитів шляхом декларування відповідної інформації громадянами.

За результатами верифікації, яку проводить Міністерство фінансів, було встановлено факти, що після оформлення житлової субсидії окремі її одержувачі здійснили покупку:

● вартісних автомобілів найвищого сегменту, таких як Мерседес-Бенц на суму понад 800 тис. гривень;

● нової сільськогосподарської техніки (для прикладу – трактори іноземного виробництва);

● валюти на суму понад 1 мільйон гривень.

Всього за 12 місяців 830 одержувачів житлової субсидії придбали валюти на суму майже 140 мільйонів гривень.

Кому автоматично буде призначена субсидія

Відповідно до ухваленого Урядом рішення, перепризначення субсидії на наступний рік тим домогосподарствам, які її одержували в опалювальному періоді 2020-2021 років, здійснюється автоматично (без звернення громадян) з урахуванням даних Мінфіну за результатами верифікації даних на відповідність умовам надання субсидії.

Кому автоматично не буде призначена субсидія

Виняток становлять близько 15% одержувачів, яким для отримання субсидії на наступний період необхідно подати новий пакет документів, зокрема – це домогосподарства, яким житлова субсидія:

● надавалася у грошовій безготівковій формі;

● була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи);

● була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Документи, які потрібно подати

Як і раніше, у загальному випадку, для призначення субсидії потрібно подати заяву відповідної форми і декларацію.

Де можна отримати бланки заяви і декларації для заповнення

Отримати їх можна:

● в структурних підрозділах управлінь з питань соціального захисту і територіальних громад;

● також можна роздрукувати з сайту Міністерства соціальної політики (у цьому людям похилого віку можуть допомогти діти, онуки, знайомі). І тоді нікуди не треба ходити.

Важливо! Бланки надаються безкоштовно!

Як можна подати документи

Заповнивши ці форми, їх можна:

● відправити поштою на адресу місцевого управління соціального захисту населення (адреси управлінь вказані на сайтах регіональних органів виконавчої влади, а також на сайті Міністерства соціальної політики, там є список електронних адрес);

● можна подати уповноваженій посадовій особі виконкому місцевої ради територіальної громади;

● подати у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади.

Вони  протягом трьох робочих днів передадуть заповнені документи структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Можна також заповнити бланки в електронному вигляді й надіслати їх електронною поштою.

До якого часу можна подати документи на отримання субсидії в неопалювальний період

Для громадян, які мають оновити документи для призначення субсидії, перехідний період триватиме з травня до кінця вересня, тобто, подавати документи можна протягом п’яти місяців.

При цьому, незалежно від строку звернення, субсидія буде призначена і нарахована з травня.

Як довго доведеться чекати призначення субсидії

Вже скасовані комісії, які вирішували питання призначення субсидій в окремих випадках. Зараз призначення субсидії у всіх випадках призначатимуться безпосередньо органами соціального захисту населення на підставі поданих документів. І завдяки цьому термін призначення субсидії скорочується. У комісій це займало до 30 днів, а тепер процедура відбуватиметься у 10-денний термін.

Чи можна зараз оформлювати субсидію вже на опалювальний період

Наразі проводиться оформлення субсидії на неопалювальний період. Але субсидії призначаються з 1 травня й до кінця наступного опалювального періоду, тобто, до 30 квітня 2022 року. До поданих зараз документів додавати інші у жовтні чи листопаді не потрібно. Як і раніше, інформацію про доходи громадян органи соцзахисту населення отримуватимуть самостійно. Відповідні запити будуть опрацьовуватися у режимі автоматичного обміну інформацією з Пенсійним фондом, фіскальною службою, фондами соціального страхування.

Фото: torange.biz
Фото: torange.biz

Які категорії населення втратять право на субсидії

Право на субсидії втратять ті, хто:

● здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;

● має банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень;

● здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;

● декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;

● має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;

● не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;

● має авто, якому менш ніж 5 років з дати випуску;

● має два і більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;

● не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.  

ВАЖЛИВО:

Органи соціального захисту населення наприкінці червня отримали інформацію від Міністерства фінансів за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій на відповідність новим умовам її одержання. За результатами верифікації органами соціального захисту населення буде забезпечене автоматичне призначення субсидії понад 2,5 мільйона одержувачів.

При цьому звертаємо увагу, що призначення та нарахування житлових субсидій усім домогосподарствам буде здійснено, починаючи з травня поточного року.

Також враховуючи, що вартість отримуваних житлово-комунальних послуг у неопалювальний період зменшується через відсутність послуги опалення, середній розмір субсидії за ці місяці становить близько 290 гривень на домогосподарство в місяць.

Слід зазначити, що в умовах обмежувальних заходів, згідно з законодавством, нарахування пені за несвоєчасну сплату за комірне виконавцями комунальних послуг не здійснюється. Наявність такої заборгованості за травень поточного року не вплине на рішення щодо призначення житлової субсидії такому домогосподарству.

За інформацією з офіційних джерел (1, 2, 3)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-