Акціонер харківських підприємств вимагає наглядових рад з незалежними директорами

Акціонер харківських підприємств вимагає наглядових рад з незалежними директорами

Укрінформ
Кіпрська компанія Smart Holding LTD, акціонер АТ «Харківобленерго» і ПрАТ «Харківенергозбут», що володіє 29,8% акцій кожного з цих підприємств, вимагає від Фонду державного майна України (ФДМУ) сформувати на підприємствах наглядові ради з незалежними директорами.

Про це в Укрінформі під час круглого столу «Корпоративне управління державними активами: від ручного режиму до незалежних директорів» сказала начальник управління з корпоративних прав компанії SMART HOLDING Олена Нусинова.

«Як відповідальний акціонер, ми робимо все від нас залежне для створення правочинних та дієвих колегіальних органів управління підприємств - незалежних наглядових рад, що дозволить забезпечити ефективний контроль над дирекціями та унеможливить зловживання і корупцію посадових осіб цих стратегічних для економіки держави підприємств», - сказала Нусинова.

За її словами, про реформу корпоративного управління і формуванні незалежних наглядових рад постійно говорять на державному рівні, але ця реформа державою ж і гальмується.

«Наша компанія в цьому переконалася, придбавши акції «Харківобленерго» і «Харківенергозбут». Але виявилося, що маючи понад 29% акцій цих підприємств, ми не можемо впливати на склад наглядових рад. Нами були сформовані пропозиції щодо незалежних директорів, ми сподівалися на підтримку ФДМУ і надання їм своїх кандидатів. Однак з невідомих нам причин Фонд не сформував наглядові ради, в той час, як старі вже припинили свої повноваження», - додала Нусинова.

Вона також повідомила, що компанія, спираючись на ч. 4 ст. 53 Закону України «Про акціонерні товариства», вже оголосила конкурсний відбір кандидатур на посади незалежних членів наглядових рад харківських держпідприємств.

«Конкурс буде проведено максимально прозоро і демократично і з цією метою ми залучили міжнародну компанію з відбору управлінського персоналу - Boyden Ukraine. Сподіваємося, що Номінаційний комітет відновить свою роботу і розгляне кандидатури знайдених міжнародними HR-фахівцями професіоналів для роботи в наглядових радах. Тоді ми на ділі переконаємося в тому, що заклики до реалізації реформи корпоративного управління і формування наглядових рад з незалежних директорів - це не порожній звук», - підсумувала Нусинова.

Народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк сказав, що держава може бути ефективним власником і є наочні приклади підприємств, які ефективно виконують поставлені перед ними завдання, приносять прибуток.

«Не завжди керівників у нас призначають за професійними якостями, часто використовують принцип наближеності до тих чи інших політичних сил. Корпоративне управління - це інструмент, завдяки якому незалежні наглядові ради обиратимуть саме таких керівників, які професійно виконують свої обов'язки», - зазначив Нагорняк.

Читайте також: ФДМУ цьогоріч планує провести 3-4 аукціони з продажу об'єктів великої приватизації

Як повідомляв Укрінформ, в лютому 2021 року компанії Smart holding (CYPRUS) LTD і Inter growth investments limited закрили операцію з придбання 76 436 210 шт. простих акцій АТ «Харківобленерго». Також 3 лютого була закрита угода з придбання 76 436 210 шт. простих акцій ПрАТ «Харківенергозбут». Частка Smart holding (CYPRUS) LTD в акціонерному капіталі обох компаній становить 29,7950%.

Договори купівлі-продажу акцій обох компаній були підписані 21 грудня 2020 року. Угоди, за даними Smart Holding, були схвалені Антимонопольним комітетом України.

Кінцевим бенефіціаром компанії виступає Вадим Новинський.

Держава Україна в особі Фонду державного майна володіє 65% пакетом акцій АТ «Харківобленерго» і ПрАТ «Харківенергозбут».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-