Для запуску оборонних закупівель потрібно ухвалити понад 30 підзаконних актів - експерт

Для запуску оборонних закупівель потрібно ухвалити понад 30 підзаконних актів - експерт

Укрінформ
Для того щоб закон «Про оборонні закупівлі» запрацював повноцінно, потрібно було розробити, ухвалити та оновити щонайменше 30 нормативних актів.

Як передає Укрінформ, про це під час круглого столу на тему: «Що відбувається з оборонними закупівлями?» розповіла експерт з вироблення політик Незалежної антикорупційної комісії (НАКО) Світлана Мусіяка.

«За попередніми оцінками, для того, щоб закон «Про оборонні закупівлі» запрацював повноцінно, потрібно було розробити, ухвалити або оновити понад 30 підзаконних нормативних актів. Це з тих, які найважливіші. Для цього законом було передбачено пів року. Правда, так сталось, що профільні міністерства, зокрема Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, вчасно не змогли реалізувати це завдання», - розповіла Мусіяка.

За її словами, частина важливих документів була прийнята лише навесні цього року. Наприклад, перелік державних замовників був визначений 21 квітня, що унеможливлює повноцінний старт закупівель цього року.

Зокрема, на сьогодні профільний комітет Верховної Ради розглянув та частково погодив річний план закупівель лише одному державному замовнику – Міністерству оборони України, але й він стосується не всього спектра закупівель, а лише однієї частини.

Однією з причин цього, на думку Мусіяки, було створення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, яке припало на літо 2020 року; тривалий час Мінстратегпром не міг повноцінно запрацювати.

Також проблемою реалізації закону є ситуація з електронним реєстром учасників відбору та виконавців державних контрактів, який допоміг би зробити ринок оборонних закупівель більш конкурентним.

За словами експерта НАКО, адміністратором реєстру Кабінет Міністрів обрав Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, однак робота інституту на сьогодні за рішенням суду зупинена.

«Ми підтверджуємо свою готовність долучитися до ефективних ініціатив, щоб врятувати ситуацію з оборонними закупівлями», - підсумувала експерт.

Читайте також: Україна здійснюватиме оборонні закупівлі через міжнародні організації

Як повідомлялось, Верховна Рада 16 липня 2020 року ухвалила в цілому закон "Про оборонні закупівлі". Документ визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, інших товарів, робіт і послуг. Визначено також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-