З початку року «зависли» 66 бюджетних програм - у Рахунковій палаті назвали причини

З початку року «зависли» 66 бюджетних програм - у Рахунковій палаті назвали причини

Інфографіка
Укрінформ
За січень-травень 2021 року не розпочато виконання 66-ти бюджетних програм на суму понад 2,6 млрд грн, серед яких − будівництво (придбання) житла для військовослужбовців, національна програма інформатизації, утилізація твердого ракетного палива.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету України, повідомляє пресслужба РП.

“За 5 місяців не розпочато виконання 66-ти бюджетних програм на суму 2,6 млрд грн. Серед них такі важливі, як будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України (255,7 млн грн), національна програма інформатизації (225,8 млн грн), утилізація твердого ракетного палива (121 млн грн). Причина - зволікання уряду з прийняттям рішень про розподіл коштів за напрямами (об’єктами, заходами) і незатвердження паспортів бюджетних програм”, − зазначив Пацкан.

За його словами, план видатків загального фонду державного бюджету за підсумками 5 місяців не виконаний на 36 млрд грн, або 7%. Зокрема, менші плану видатки за бюджетними програмами: Міністерства охорони здоров’я – на 8,4 млрд грн, або 12,5% (з них на проведення вакцинації населення від COVID-19 – на 3,7 млрд грн, або 41%, на реалізацію програм державних гарантій медичного обслуговування населення – на 1,8 млрд грн, або 3,5%); Міністерства оборони – на 3,6 млрд грн, або 7,8% (з них на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів і обладнання – на 1,7 млрд грн, або 13,7%).

Він додав, що у січні–травні також не розпочато проведення видатків на надання субвенцій за 9-ма бюджетними програмами на суму 0,5 млрд грн, що спричинено насамперед довготривалим прийняттям урядом рішень щодо розподілів цих субвенцій.

Коментуючи ситуацію з доходами, голова Рахункової палати зауважив, що план доходів загального фонду на 5 місяців перевиконаний на 18,3 млрд грн, або 4,5%. Доходи становили 421 млрд грн. Зокрема, перевиконано план: ПДВ − на 9,8 млрд грн, або 5,3%; податку на прибуток підприємств − на 4,7 млрд грн, або 8,2%; акцизного податку із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) − на 3,3 млрд грн, або в 2,2 раза; рентної плати за користування надрами − на 3 млрд грн, або 20%.

“Водночас менше плану надійшло акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) − на 2,7 млрд грн, або 10,2% і податку та збору на доходи фізичних осіб на 0,8 млрд грн, або 1,5 %”, − зауважив Пацкан.

Для фінансування загального фонду державного бюджету надійшло 193,3 млрд грн, що на 73,4 млрд грн, або 27,5% менше плану на звітний період. Це спричинено невиконанням плану надходжень від державних запозичень і приватизації державного майна.

“Недонадходження від державних зовнішніх запозичень − 64,5 млрд грн, або 64% від плану, а від приватизації державного майна − 3,6 млрд грн, або 81% від плану”, − підкреслив Пацкан.

Читайте також: Кожна сьома гривня доходів: Пацкан про витрати на обслуговування держборгу в І кварталі

Він також зазначив, що державний борг у січні−травні внаслідок ревальвації гривні до іноземних валют зменшився на 19,6 млрд грн, або 0,9%. Витрати на його погашення становили 170,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-