Рада планує підтримати реструктуризацію боргів тепловиків та водоканалів

Рада планує підтримати реструктуризацію боргів тепловиків та водоканалів

Укрінформ
Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №3508-д “Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”.

Таке рішення підтримав 301 народний депутат, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з документом, врегулюванню підлягатиме кредиторська заборгованість підприємств теплопостачання перед постачальником природного газу, операторами газорозподільних систем, оператором газотранспортної системи та компаніями, які виконували функції оператора газотранспортної системи до 31 грудня 2019 року (включно) за газ, спожитий для виробництва тепла, надання послуг з теплопостачання, постачання гарячої води, виробництва електроенергії.

Крім того, пропонується врегулювати заборгованість перед постачальником електричної енергії, електропостачальником, оператором системи розподілу (як правонаступником в частині прав та обов'язків) водоканалів за електричну енергію, спожиту для виробництва та надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення.

Зазначається, що для участі у процедурі врегулювання заборгованості підприємство не обов’язково повинне бути включене до реєстру боржників.

Підлягатиме врегулюванню і заборгованість з різниці в тарифах на виробництво і постачання тепла, послуги з централізованого тепло- та водопостачання, водовідведення. Взаєморозрахунки проводитимуться у порядку та на умовах, затверджених Кабінетом Міністрів, за рахунок та в межах видатків спеціального фонду державного бюджету, а також місцевих бюджетів (на умовах співфінансування) на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Передбачене списання пені, штрафів, інфляційних нарахувань на реструктуризовану заборгованість за умови виконання договору про реструктуризацію.

Водночас постачальники природного газу та електричної енергії, а також інші учасники процедури врегулювання заборгованості матимуть право на відшкодування з державного бюджету додаткових витрат на сплату відсотків та інших витрат у зв'язку із запозиченням коштів для покриття касових розривів, що утворилися внаслідок врегулювання заборгованості.

Підприємства, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, які протягом періоду з 1 грудня 2015 року по 31 грудня 2019 року здійснювали відбір природного газу без поданих номінацій, зобов’язані протягом 60 місяців, починаючи з 1 жовтня 2021 року, щомісячно рівними частинами компенсувати компанії, що здійснювала функції оператора газотранспортної системи до 31 грудня 2019 року, вартість відібраного газу.

Читайте також: Нафтогаз підготував трирічний договір на постачання газу для ТКЕ

Як повідомлялося, станом на 5 травня сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» складала близько 67 млрд грн.

Борги облгазів перед ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) перевищують 10 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-