Шмигаль пояснив, що треба для успіху антикорупційної реформи

Шмигаль пояснив, що треба для успіху антикорупційної реформи

Укрінформ
Для успіху антикорупційної реформи необхідно реалізувати три вектори інституційних змін: зменшення частки держави в економіці, розвиток ринкових відносин і створення нових конкурентних ринків, реформа фіскальних і контролюючих органів.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Економіка без олігархів", передає кореспондент Укрінформу.

“Три вектори інституційних змін для успіху антикорупційної реформ - це зменшення частки держави в економіці, розвиток ринкових відносин і створення нових конкурентних ринків, це реформа фіскальних і контролюючих органів”, - сказав Шмигаль.

Він повідомив, що у 2020 році за рахунок успішного початку “малої приватизації” до бюджету надійшло удвічі більше коштів, ніж за 2 роки. “На цей рік у нас запланована “велика приватизація”. Буде продано 7 великих об’єктів”, - додав Шмигаль.

Він зауважив, що за рахунок відкритої та прозорої приватизації застарілі підприємства отримують інвестиції, а громади - нові робочі місця. Водночас стратегічні підприємства, які залишатимуться у власності держави, будуть корпоратизовані.

Уряд очікує, що за три роки перерозподіл внутрішнього валового продукту через доходи бюджету знизиться з 23,8% до 21,6%.

Щодо другого вектору Шмигаль відзначив системний рух у напрямку створення енергетичних ринків. Зокрема, із середини 2020 року запрацював ринок газу для населення. “На сьогоднішній день ринок газу працює абсолютно повноцінно, без корупційних загроз і ризиків”, - прокоментував Прем’єр-міністр.

Шмигаль підкреслив, що тепер необхідно створити повноцінну конкуренцію на ринках газу та електроенергії. Поява нових компаній та продуктів має стимулювати конкуренцію та покращувати якість послуг для споживачів, зазначив він.

“Крім енергетичних ринків, буквально за 2 тижні буде запущено ринок землі. Це перший крок, але цей крок історичний, адже нарешті українські громадяни зможуть вільно розпоряджатися своєю власністю”, - підкреслив Шмигаль.

Крім того, у напрямку реформи фіскальних і контролюючих органів Прем’єр-міністр відзначив створення Бюро економічної безпеки. “Ми зробимо все, щоб створення Бюро економічної безпеки стало новою главою у відносинах держави та бізнесу. І тут точно не буде місця корупційним практикам та “маски-шоу”, - запевнив він.

Читайте також: Олігархічна система зменшує шанси на українське «економічне диво» — Шмигаль

Як повідомлялося, Шмигаль вважає, що олігархічна система відносин, яка склалася в Україні, гальмує розвиток країни та зменшує шанси на “економічне диво”.

2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Документом передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-