Енергоатом підписав контракт з Westinghouse про ядерне паливо для РАЕС-2

Енергоатом підписав контракт з Westinghouse про ядерне паливо для РАЕС-2

Укрінформ
Представники ДП «НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse Electric Sweden AB підписали 10 червня 2021 року в Міненерго за участю міністра Германа Галущенка контракт на розробку і надання ліцензійної документації на паливні збірки ВВР-440 для енергоблока №2 Рівненської атомної електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Енергоатома.

Свої підписи під документом поставили т. в. о. президента «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та віцепрезидент Westinghouse і керівний директор у Північній та Східній Європі Азіз Даґ (Aziz Dag).

Герман Галущенко зазначив, що завдяки багаторічній плідній співпраці з компанією Westinghouse Україна впевнено рухається до зміцнення енергетичної незалежності.

«Співпраця України та США в галузі атомної енергетики є стратегічно важливою для нас. Україна зацікавлена у поглибленні співробітництві з Westinghouse, адже диверсифікація постачання ядерного палива – це запорука енергетичної безпеки. Крім того, завдяки співпраці з компанією світового рівня ми даємо поштовх до розвитку вітчизняної атомної енергетики», – наголосив очільник Міненерго.

Керівник Енергоатома Петро Котін підкреслив, що ця угода є важливим кроком вперед на шляху диверсифікації джерел постачання ядерного палива на українські атомні станції.

«Уклавши цей контракт, Енергоатом продовжив диверсифікацію та зробив ще один крок для зміцнення безпеки і незалежності енергетичної галузі України», – підкреслив Котін.

Він зауважив, що контракт на постачання палива для реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС розроблявся з урахуванням вже наявного досвіду співпраці з Westinghouse з диверсифікації поставок ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 та був підписаний 30 вересня 2020 року в Офісі Президента України Володимира Зеленського за його особистою участю.

Читайте також: Посли G7 обговорили з керівництвом Енергоатому інтеграцію систем

Наступним етапом до впровадження палива для реакторів ВВЕР-440 на українських АЕС є його ліцензування відповідно до вимог законодавства та нормативних документів України.

Азіз Даґ у свою чергу підкреслив, що підтримка клієнтів у стратегії диверсифікації є ключовою передумовою безпеки для доставки й експлуатації ядерного палива.

"Як провідна компанія в ядерній галузі, Westinghouse має перевірений досвід підтримки процесу ліцензування ядерних матеріалів для своїх паливних конструкцій в усьому світі", - підкреслив віцепрезидент Westinghouse.

Планується, що першу дослідну партію паливних збірок (не більше 12 штук) виробництва компанії Westinghouse завантажать в активну зону енергоблока №2 Рівненської АЕС у 2024 році. Загальний обсяг постачання за контрактом передбачає не менше 1056 паливних збірок.

Як повідомляв Укрінформ, ДП «НАЕК «Енергоатом», в рамках існуючих фінансових зобов’язань, здійснило оплату на адресу компанії Westinghouse Electric Sweden AB у загальному обсязі 12,5 млн євро.

Наразі ядерне паливо виробництва Westinghouse експлуатується на 6 з 15 енергоблоків атомних електростанцій України. Планується впровадити його й на енергоблоці №3 Рівненської АЕС.Планується, що кількість енергоблоків, до активних зон яких завантажуватимуть виключно паливо Westinghouse, збільшиться до 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-