Фонд гарантування повторно продає кредитний портфель банку «Фінансова ініціатива»

Фонд гарантування повторно продає кредитний портфель банку «Фінансова ініціатива»

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повторно виставляє на продаж на електронному аукціоні 21 травня 2021 року пул активів ПАТ «Комерційний банк «Фінансова ініціатива» за стартовою ціною у 740 млн гривень. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування.

Зазначається, що пул активів ПАТ «Комерційний банк «Фінансова ініціатива» складається з 42 прав вимоги за кредитними договорами, що укладені з юридичними особами. Частина кредитів знаходиться у заставі Національного банку України. Активи у складі пулу пов’язані з одним власником – акціонером Банку. Зокрема, п’ять найбільших позичальників, чия частка становить 23% номінальної вартості кредитного портфелю, є пов’язаними особами.

Станом на 1 квітня 2021 року всі позичальники – діючі підприємства, окрім одного – банкрута. Загальна сума заборгованості за кредитами у складі пулу – 20,7 млрд грн. Із них 62% становить тіло кредиту, а 38% нараховані, але не отримані відсотки. За усіма кредитами вилучені документи в ході кримінального провадження.

У забезпеченні за кредитами – нежитлова та комерційна нерухомість загальною площею близько 77 тис кв м, сільськогосподарські товари та обладнання. Об’єкти нерухомості розташовані переважно в Івано-Франківську, Львівській, Сумській, Чернігівській та Луганській областях. Балансова вартість усього забезпечення – 91,3 млн грн.

Читайте також: Фонд гарантування цьогоріч планує вдвічі збільшити виплати вкладникам

Зауважується, що раніше всі ці активи уже виставлялися на продаж – індивідуально та двічі у складі пулу, з поступовим зниженням ціни на 80%, однак поки не були придбані.

Початкова ціна лоту – 740 млн грн. Торги пройдуть за голландською моделлю аукціону, відкрито і прозоро.

Участь у торгах можуть взяти як юридичні, так і фізичні особи, окрім позичальників і поручителів за кредитами. Для цього необхідно завчасно зареєструватися згідно з правилами аукціону. Всі кошти, отримані від продажу активів неплатоспроможних банків, Фонд спрямовує на розрахунки з їх кредиторами.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України визнав комерційний банк «Фінансова ініціатива» неплатоспроможним 24 червня 2015 року. Фінустанова оскаржила це рішення і суд визнав незаконним віднесення ПАТ «Фінансова ініціатива» до категорії неплатоспроможних. Пізніше Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Нацбанку на рішення суду першої інстанції про скасування постанови правління НБУ, таким чином залишивши в силі рішення регулятора про неплатоспроможність банку.

НБУ за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, керуючись вимогами статті 77 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та статті 44 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», прийняв рішення від 21 травня 2019 року № 352-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КБ «Фінансова ініціатива».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-