Контракт на транзит газу забезпечив торік $0,5 мільярда прямої вигоди – Нацбанк

Контракт на транзит газу забезпечив торік $0,5 мільярда прямої вигоди – Нацбанк

Укрінформ
Пряма вигода України від виконання положень контракту на транзит газу з Російської Федерації до Європи за 2020 рік становила 0,5 млрд дол.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за квітень 2021 року, оприлюдненому на сайті НБУ.

"Підготовча робота для укладення контракту сприяла вирішенню низки проблем енергетичного сектору, які накопичилися в попередні роки. Насамперед це стосувалося лібералізації газового ринку України та можливості надання українською ГТС нових послуг. Це разом із виконанням окремих положень контракту забезпечило прямі вигоди України в розмірі близько 0,5 млрд дол. за 2020 рік", - йдеться у звіті.

При цьому, на думку фахівців НБУ, подальші перспективи української газотранспортної системи (ГТС) залежатимуть від її оптимізації відповідно до вимог ринку, пошуку додаткових джерел завантаження та нарощування власного видобутку газу в Україні.

Як повідомлялося, наприкінці 2019 року Україна та РФ підписали новий контракт на транзит газу, який діятиме протягом 2020–2024 років. Одними із ключових положень угоди стала фіксація мінімальних обсягів транзиту газу за принципом "качай або плати" та відсутність прив'язки до обов'язкових закупівель Україною газу в Росії.

Читайте також: У Міненерго розробили три документи для підготовки Водневої стратегії України

Наразі розглядаються можливості транспортування водню українською ГТС до країн ЄС. Міністерство енергетики розглядає 3 сценарії транспортування водню. Короткострокова перспектива передбачає, що водень буде транспортуватись у невеликих кількостях у газоподібному стані в цистернах, за допомогою вантажних автомобілів. У середньостроковій перспективі водень може транспортуватися рідкий органічний водень (LOHC) вантажівками та залізничною інфраструктурою. У довгострокових планах – використання інфраструктури газопроводів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-