«Тарифна» комісія відмовила Укренерго у сертифікації за моделлю відокремлення власності

«Тарифна» комісія відмовила Укренерго у сертифікації за моделлю відокремлення власності

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), відмовила ПрАТ «НЕК «Укренерго» у сертифікації за моделлю відокремлення власності (ownership unbundling; OU) з огляду на специфіку українського законодавства. 

Як передає кореспондент Укрінформ, відповідне рішення НКРЕКП ухвалила на засіданні 23 квітня.

"Згідно із висновком Секретаріату енергетичного співтовариства, який не підтримав сертифікацію за такою моделлю (OU – ред.), законодавство України не дозволяє її реалізувати. І у зв'язку з тим, що на сьогодні ухвалені зміни до закону "Про ринок електричної енергії", які дозволяють сертифікувати "Укренерго" за моделлю ІSО, то, відповідно, пропонується прийняти рішення про відмову в сертифікації за моделлю OU, щоб почати сертифікацію "Укренерго" вже за моделлю ІSО", - зазначив у ході засідання член НКРЕКП Руслан Кайдаш.

У ході засідання регулятор вніс зміни до порядку сертифікації, в якому врахував нові положення закону "Про ринок електричної енергії", що дозволять сертифікувати НЕК "Укренерго" за моделлю ІSО. Втім, наголосили в НКРЕКП, указані зміни мають пройти обговорення. І у разі їх схвалення "Укренерго" буде сертифіковано за моделлю" ІSО вже до кінця 2021 року.

Читайте також: Рада ухвалила закон про сертифікацію Укренерго

Як повідомлялося, згідно із висновками Секретаріату енергетичного співтовариства, НЕК "Укренерго" не відповідає вимогам моделі ownership unbundling, оскільки не володіє системою передачі і здійснює управління активами на правах господарського ведення. При цьому, після внесення змін до закону «Про ринок електричної енергії», став можливий анбандлінг компанії за моделлю Independent System Operator (ISO).

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада також ухвалила у другому читанні законопроєкт №3364-1-д про сертифікацію оператора системи передачі НЕК "Укренерго", який сприяє інтеграції енергосистеми України до європейської енергосистеми ENTSO-E.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-