Міністр фінансів: Реформування митниці відбувається за планом

Міністр фінансів: Реформування митниці відбувається за планом

Укрінформ
План реформування митниці затверджений майже рік тому і йде за планом.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в ефірі проєкту «Бізнес-Діалог» на телеканалі «Перший Діловий», передає Укрінформ.

Він зазначив, що на сьогодні створено єдину юридичну особу митниці, багато змін відбувається з точки зору нормативно-правової бази, у тому числі вносяться зміни до Митного кодексу.

«Всі процеси, які зараз відбуваються на митниці, досить чіткі та прозорі. Очікування і запит суспільства є високими. І, звичайно, до митної системи у мене особисто, як міністра фінансів, є багато запитань. Тому часті кадрові зміни – це наслідок того, що система потребує змін. І ми над ними працюємо. Рішення РНБО лише підкреслюють важливість цього питання для держави в цілому. Сьогодні митниця – номер один з точки зору фокусу інтересу і необхідності змін», – розповів Марченко.

Щодо тестування працівників митниці міністр фінансів повідомив, що найближчим часом буде реалізовано пілотний проєкт разом з іноземними партнерами, зокрема з посольством Сполучених Штатів Америки.

За словами Марченка, буде проведена оцінка доброчесності, ділових якостей та професійних знань митників. Цей процес буде запущено наступного тижня. Митники, які пройдуть цю переатестацію, будуть переведені в нову структуру.

Водночас міністр підкреслив важливість наповнення бюджету внаслідок успішної діяльності фіскальних органів. Він звернув увагу, що сфера відповідальності Мінфіну полягає в частині формування митної та податкової політики.

«Ми забезпечуємо законодавче та нормативно-правове регулювання цієї сфери. Тобто ми формуємо політику в цій сфері. Реалізацією політики займається Державна митна служба, яка є підзвітною і підконтрольною Мінфіну. Тому це і наша зона відповідальності, і тут ми взаємодіємо з прикордонною службою та з іншими правоохоронними органами, які також дотичні в тій чи іншій мірі до роботи митниці», – зазначив Марченко.

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю Укрінформу, що реформу Державної митної служби планують завершити до кінця року. Він також підкреслив, що рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 квітня 2021 року щодо застосування санкцій проти контрабандистів сприятиме процесу реформування митниці.

Читайте також: Україна максимально наблизилась до порозуміння з МВФ — Марченко

На черговому засіданні РНБО 2 квітня 2021 року ухвалила рішення щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до ряду фізичних і юридичних осіб. Цим рішенням РНБО підтримала внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій строком на три роки до десяти фізичних осіб, які підозрюються у контрабандистській діяльності.

Одразу після засідання РНБО понад 100 працівників Держмитслужби, серед яких – керівники митниць та митних постів, були відсторонені від виконання своїх посадових обов’язків.

4 квітня 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію відповідне рішення РНБО.

У грудні 2019 року в Україні офіційно почала працювати нова Державна митна служба. Нова митниця – це фактично запущений з нуля новий орган, який складатиметься з чотирьох ключових елементів: сучасна європейська інфраструктура, однакові й зрозумілі правила гри для всіх, швидкий та зручний сервіс, нова кадрова політика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-