Імпорт молочних продуктів не несе загрози для українських виробників - Мінекономіки

Імпорт молочних продуктів не несе загрози для українських виробників - Мінекономіки

Укрінформ
Ніякої загрози від імпорту молочних продуктів для вітчизняних виробників немає. 

Про це заступник директора департаменту аграрної політики Мінекономіки Олена Дадус заявила в коментарі Укрінформу.

Вона зазначила, що внутрішній попит цілком забезпечується власним виробництвом. Дійсно, якщо порівнювати імпорт молочних продуктів в абсолютних цифрах, то протягом останніх років спостерігається його зростання. Але, якщо поглянути на продуктову лінійку імпорту, то це переважно вершкове масло і тверді сири, що надходять з Європи.

«Вітчизняний молочний експорт має іншу географію – це переважно країни Азії та країни СНГ, куди ми здебільшого експортуємо молоко сухе, масло вершкове та молоко згущене. Тобто товарні категорії різні, і тому ніякої загрозливої ситуації в обсягах імпорту для вітчизняних товаровиробників наразі немає», – заявила Дадус.

Читайте також: В Україні зменшилося виробництво молока

Вона наголосила, що обсяги державної підтримки молочної галузі в Україні і ЄС неспівставні та не сприяють конкурентоздатності українського товаровиробника, хоча уряд намагається бути у конструктивному діалозі з усіма асоціаціями та громадськими організаціями галузі.

Також вона розповіла, що наразі розпочато переговори на міждержавному рівні, проводяться дослідження і, можливо, вимоги до якості українського молока будуть дещо переглянуті.

Тим часом, за словами Дадус, Україна має працювати над зміною структури виробництва молочної продукції. Вітчизняні переробні підприємства сьогодні проходять період трансформації, модернізації і врешті мають пристосуватися до нових ринкових умов, знаходити експортно-орієнтовані позиції.

Своєю чергою, підкреслила співробітниця Мінекономіки, держава намагається стимулювати перехід виробництва до організованого сектору, підтримуючи створення фермерських господарств різних типів, надаючи їм можливість отримати пільгові кредити та дотації на обладнання, техніку для ведення свого господарства та племінне поголів'я.

"Така трансформація селянських господарств надзвичайно важлива для контролю якості продукції", – зазначила Дадус.

Читайте також: МХП торік реалізував понад 53 тисячі тонн молока

Вона також вона нагадала, що держава всіляко розширює географію експорту на державному рівні, укладаючи меморандуми, підписуючи двосторонні угоди, відкриваючи нові країни для постачання української продукції. Та споживач, впевнена Дадус, теж має можливість долучитись до підтримки вітчизняного виробника, обираючи якісний національний продукт до свого столу.

Як повідомляв Укрінформ, заступник директора Інституту аграрної економіки (ІАЕ) Микола Пугачов заявив, що імпорт молочних продуктів може зросте до 710-715 тис. тонн у 2022 році, що сприятиме подальшому скороченню поголів’я корів у господарствах населення. За його словами, в Україні на ринку молока залишатимуться лише ефективні виробники – ферми, які мають високопродуктивних корів і виробляють молоко високої якості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-