Торік Україна імпортувала близько мільйона тонн фруктів, третина - банани

Торік Україна імпортувала близько мільйона тонн фруктів, третина - банани

Інфографіка
Укрінформ
У 2020 році в Україну з-за кордону завезли майже 1 млн тонн різноманітних фруктів; показник попереднього року перевищено на 8%.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

"Українці стали більше споживати фруктів. Про це говорить не лише офіційна статистика щодо рівня споживання фруктів, а й зростання обсягів імпорту. В 2020 році Україною було імпортовано практично 1 млн т різноманітних фруктів", - йдеться у повідомленні.

В УКАБ зазначили, що це історичний максимум обсягів імпорту фруктів, що перевищує аналогічний показник минулого року на 8% та в 1,5 раза - показник п’ятирічної давності.

Читайте також: Імпорт молочних продуктів: чи буде Україна з українським молоком?

"Одразу варто зазначити, що завозяться в основному фрукти та ягоди, які не можуть вирощуватися в Україні через несприятливі кліматичні умови. Виняток становлять лише яблука, однак їх частка в загальній структурі імпорту незначна – лише 1%", - прокоментувала Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

При цьому третину всіх поставок складають банани, далі йдуть мандарини (19% обсягів імпорту), апельсини (9%), лимони (7%) та персики (5%).

За даними УКАБ, за останні 5 років найбільші темпи зростання демонструють поставки грейпфрутів та хурми, обсяги імпорту яких за цей період подвоїлися.

Читайте також: Торік експорт української агропродукції до ЄС скоротився на 10,7% – експерти

Як повідомляв Укрінформ, за даними Інституту аграрної економіки (ІАЕ), у 2020 році частка Туреччини в українському імпорті плодів і горіхів становила 28,8%; ця країна залишається провідним постачальником фруктів в Україну. Також значні закупівлі фруктів українські компанії здійснили в Еквадорі (12,9%), Греції (6,2%), Коста-Ріці (5,8%), Іспанії (5,4 %) та Єгипті (5,0%). Загалом на ці шість країн припадало за підсумками минулого року понад 64 % вартості імпорту фруктів до України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-