Нацбанку - 30 років

Нацбанку - 30 років

Укрінформ
Національному банку виповнюється 30 років, і за ці роки він пройшов шлях від установи без імені до центрального банку, який входить до міжнародної спільноти центробанків.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав голова Національного банку Кирило Шевченко.

"Друзі, сьогодні у нас свято! Національний банк України виповнюється 30 років. Із них останні 27 я працюю в банківському секторі та спостерігаю за трансформацією регулятора та фінансового ринку в цілому. А з липня минулого року маю честь очолювати Національний банк, розвивати його та всю фінансову систему України. Я можу точно сказати, що НБУ за ці 30 років пройшов шлях від установи без імені до центрального банку, який входить до міжнародної спільноти центробанків",- написав Шевченко.

Читайте також: Швеція може позичити українським музеям реліквії до Дня Незалежності - Ткаченко

Він нагадав, що 20 березня 1991 року НБУ створювали з нуля. Після розпаду Радянського Союзу Нацбанк не отримав жодної копійки.

"Це зараз у нас міжнародні резерви перевищують 28 млрд дол. США, у нас зберігається 25 тон золота і за цим показником Україна займає 56 місце в загальносвітовому рейтингу. Національний банк за ці 30 років виріс із центробанку, який замовляє друк власної валюти в Канаді, до регулятора, який здатний виготовляти валюту для інших країн. У нас створений повний цикл виробництва банкнот та монет на новітньому обладнанні з можливістю застосовувати найкращі захисні елементи",- підкреслив Шевченко.

За його словами, Нацбанк крокує до кращих світових практик центробанкінгу і тому в банкіу відійшли від політики штучного утримування курсу та зробили курс ринковим, а його формування – прозорим та зрозумілим ринку та громадянам.

Читайте також: Патріарх Варфоломій підтвердив візит в Україну на 30-річчя Незалежності - депутатка

"Ми стали центральним банком, який концентрується на ціновій та фінансовій стабільності. Наші експерти прогнозують інфляцію та запобігають раптовій зміні цін на товари й послуги. Одним із інструментів контролю інфляції є облікова ставка, рішення стосовно якої ми приймаємо вісім разів на рік за чіткою процедурою, якої ми дотримуємося як в прийнятті рішення, так і в його оприлюдненні й подальшій комунікації", - зауважив глава НБУ.

Він додав, що Національний банк в минулому році став регулятором небанківських фінансових установ: страхових компаній, кредитних союзів, лізингових та факторингових компаній, ломбардів. Ми стали їх фінансовим регулятором, щоб краще здійснювати нагляд за всім фінансовим ринком, піклуватися про фінансову стабільність в країні та захищати права споживачів фінансових послуг",- зазначив Шевченко.

Він запевнив, що Національний банк й надалі забезпечуватиме відповідно до своєї місії цінову та фінансову стабільність, здійснюватиме монетарну політику в такий спосіб, щоб забезпечити прогнозовану й помірну інфляцію, а отже й низьку вартість кредитів – ресурсу для сталого розвитку економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-