Криклій: Державно-приватне партнерство - пріоритет Мінінфраструктури

Криклій: Державно-приватне партнерство - пріоритет Мінінфраструктури

Укрінформ
Пріоритетом Міністерства інфраструктури є впровадження перспективних проєктів державно-приватного партнерства у різних інфраструктурних галузях.

Як передає Укрінформ з посиланням на Міністерство інфраструктури, про це повідомив Владислав Криклій під час Четвертого українсько-німецького економічного форуму.

«Впровадження перспективних проєктів державно-приватного партнерства (ред. - ДПП) у різних інфраструктурних галузях - один із головних пріоритетів роботи Міністерства інфраструктури. На сьогодні ми працюємо над кількома проєктами ДПП у морському секторі, а також в авіації та дорожньому господарстві. Для цього вже розроблена Перша програма ДПП у дорожній галузі, завдяки якій ми плануємо залучити у середньостроковій перспективі понад 9 млрд доларів приватних інвестицій для відновлення й обслуговування понад 4500 кілометрів державних доріг. Ця Програма стосується не платних автошляхів, а ефективної моделі використання коштів на їх будівництво. Це вигідніше всім - платникам податків, інвесторам та державі. Будівництво доріг із залученням приватного інвестора не лише створить нові робочі місця та сприятиме економічному розвитку - це також зробить дороги більш комфортними та безпечними для українців у довгостроковій перспективі», - зазначив очільник Мінінфраструктури.

Він поділився першими успіхами у впровадженні проєктів ДПП у морському секторі та окреслив подальші плани щодо їх реалізації на дорогах.

Читайте також: Криклій сказав, які аеропорти першими здадуть у концесію

«Серед першочергових пріоритетів міністерства в рамках цієї Програми - відновлення існуючих автошляхів і належне функціонування та обслуговування оновлених ділянок доріг для створення високоякісної інфраструктури для українських водіїв. Крім цього, ми хочемо створити можливості для приватних операторів інвестувати свої фінансові ресурси та оперативні ноу-хау на український дорожній ринок», – підкреслив Криклій.

За його словами, перші конкурси з відбору приватних партнерів у рамках Програми ДПП у дорожній галузі відомство планує оголосити до кінця поточного року. Очікується, що приватний партнер розпочне експлуатацію та техобслуговування цих ділянок доріг до 2023 року.

Спільно з IFC та ЄБРР Мінінфраструктури також працює над забезпеченням успішного запуску концесії першого та контейнерного терміналів, а також залізнично-поромного комплексу в порту Чорноморськ.

«Очікуємо оголосити тендери на обидві концесії до кінця поточного року. У разі їх успішної реалізації ми зможемо залучити до 110 млн доларів інвестицій», – додав міністр.

Читайте також: Шість доріг у концесію: до проєкту планують залучити понад ₴1,7 мільярда інвестицій

Раніше повідомлялося, що Мінінфраструктури переходить до нового етапу реалізації Першої програми державно-приватного партнерства у дорожній галузі і готове найближчим часом розпочати переговори з міжнародними фінансовими організаціями щодо виділення фінансування для розробки ТЕО та тендерної документації за першими пілотними проєктами. Це 6 ділянок доріг загальною протяжністю 1400 км, які були відібрані для реалізації у рамках цієї Програми на першому етапі.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство інфраструктури у 2021 році планує оголосити перші тендери на залучення приватних партнерів в рамках проєктів ДПП у дорожній галузі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-