Бюджет недоотримав ₴2,6 мільярда за оренду держмайна – Рахункова палата

Бюджет недоотримав ₴2,6 мільярда за оренду держмайна – Рахункова палата

Укрінформ
За 2017-2020 роки держбюджет недоотримав 2,6 млрд грн орендної плати за користування державним майном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Рахункової палати.

Аудит Рахункової палати встановив, що Кабінет Міністрів, Фонд державного майна України (ФДМУ) та уповноважені органи управління об’єктами державної власності не забезпечили ухвалення своєчасних та дієвих організаційних рішень щодо передачі в оренду майна державних підприємств, їх ефективного використання та підтримки в належному стані, стабільності і збільшення надходжень орендної плати до державного бюджету.

Зокрема, виявлено перевиконання і невиконання планових показників надходжень орендної плати до державного бюджету. Протягом 2017-2020 років до державного бюджету надійшло лише 5,4 млрд грн при плані (затвердженому у бюджетах на ці роки) у 7,9 млрд грн.

«Так, у 2017 і 2020 роках ці показники не виконано (66% та 33,7% відповідно), а у 2018 і 2019 роках (144,6% та 129,6%, відповідно) – перевиконано», - стверджують у Рахунковій палаті.

Аудитори встановили, що планові показники надходжень орендної плати визначалися Мінфіном лише на підставі прогнозів Фонду держмайна або фактичних надходжень за попередній рік. При цьому не враховувався індекс інфляції та не включалися платежі за новими договорами оренди. Крім того, під час карантину Кабінет Міністрів запровадив знижки або звільнення від сплати орендної плати за користування державним майном для певних категорій орендарів.

Читайте також: З «коронавірусного» фонду не використали майже 12 мільярдів - Рахункова палата

Уряд також не забезпечив своєчасне затвердження Порядку передачі майна в оренду та примірних договорів оренди державного майна, наголошують у Рахунковій палаті. Тому з 1 лютого до вересня 2020 року передача державного майна в оренду фактично не здійснювалась. Через це кількість укладених у 2020 році договорів оренди зменшилася. В результаті державний бюджет недоотримав щонайменше 409 млн грн.

Також зазначається, що через неналежну взаємодію ФДМУ з уповноваженими на управління держмайном органами перевищувались терміни надання висновків щодо умов договору оренди (замість 15 днів, від 22 днів і до 7 місяців), а в окремих випадках взагалі не надавалися. В результаті державний бюджет недоотримав щонайменше 800 тис. грн орендної плати.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-