В Офісі Президента спрогнозували, де працюватиме іпотека під 7%

В Офісі Президента спрогнозували, де працюватиме іпотека під 7%

Укрінформ
Найбільше учасників державної програми "Доступна іпотека під 7%" припаде на великі обласні центри.

Такий прогноз у програмі "На самом деле: Крым" телеканалу "Дом" озвучила радниця голови Офісу Президента Вікторія Стахова, передає Укрінформ.

Розраховувати на іпотеку під 7% можуть українці, які підпадають під критерії програми. Основний параметр — рівень доходів. Нижня планка з доходів буде визначатися банком, як можливість погасити кредит за ставкою 7%, верхня планка — як десятикратний розмір середньої заробітної плати в регіоні розташування об'єкта нерухомості. Наприклад, для Києва це буде 218 тис. грн на місяць сукупного доходу сім'ї, для Тернопільської області — приблизно 119 тис., для Одеської — 125 тис. грн.

"Ще один аспект — не можна мати у власності житло площею понад 50 кв. м на самотню людину, або на сім'ю — ще 20 кв. м на кожного наступного члена сім'ї. Але це обмеження не застосовують до переселенців з окупованих територій. Це спеціально прописано в постанові Кабінету міністрів", — розповіла Стахова.

Читайте також: Банкіри вважають, що іпотека під 7% не стане масовим продуктом

У межах програми держава компенсує банкам різницю між ринковою ставкою і ставкою в 7%.

"Якщо ми говоримо про вторинний ринок нерухомості, то зараз ринкова ставка — близько 14%. Тобто цю різницю в 7% банк гарантовано отримує", — пояснила радниця Офісу президента.

У держбюджеті на 2021 рік на реалізацію програми передбачено 300 млн грн, іпотекою зможуть скористатися 5 тис. сімей.

Читайте також: Експерт назвав ризики участі в програмі «Доступна іпотека 7%»

"Загальний іпотечний портфель становитиме близько 5 млрд грн, але це — іпотечний портфель. А витрати держави у 2021 році на цю програму складуть близько 300 млн грн. Ось ці 300 мільйонів — це саме компенсація банкам", — пояснила Стахова.

Читайте також: Іпотека під 7% і лізинг під 5%: депутатка пояснила, у чому різниця

За її прогнозами, основна частка учасників програми припаде на обласні центри, тому що купувати можна житло не старше за 2018 рік побудови.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-