У Нафтогазі підтвердили намір відокремити свою частину Укрнафти

У Нафтогазі підтвердили намір відокремити свою частину Укрнафти

Укрінформ
Нафтогаз підтверджує намір від'єднати і самостійно керувати своєю частиною ПАТ "Укрнафта". 

Як передає Укрінформ, про це заявила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми зможемо відділити свою частину "Укрнафти", розділити бізнес та отримати повний контроль над своєю часткою, то компанія стане суттєво прозорішою, а нам не доведеться мати справу з усіма цими проблемами", - зазначила вона.

На сьогодні, за словами Споттісвуд, Нафтогаз як мажоритарний власник Укрнафти не може отримати навіть звітність компанії.

"Проблеми з отриманням їхньої фінансової звітності. Отримати в "Укрнафти" звітність, підтверджену аудитом, виявляється дуже непросто, вони намагаються тримати нас подалі від даних. Незважаючи на те, що ми — мажоритарний власник цього бізнесу. Як на мене, це просто неймовірно. Ми не можемо отримати інформацію від компанії, де ми — мажоритарний власник, що означає, що ми не можемо нею повноцінно керувати чи перевіряти звинувачення на її адресу", - наголосила голова наглядової ради.

Крім того, за словами Споттісвуд, Нафтогазу ніяк не може вплинути на продаж Укрнафтою продукції за заниженими цінами.

"Укрнафта" є справжньою проблемою для нас. Наприклад, обвинувачення в тому, що Укрнафта, так чи інакше, надто дешево продавала газ своїм міноритарним власникам, справедливі. Але проблема у способі організації державного аукціону, що дозволяє маніпулювати ціною. Ми чудово це розуміли, намагалися змінити правила, але вони регулюються урядом і законодавством (закон "Про нафту і газ" – ІФ). Силами "Нафтогазу" ми не можемо змінити правила, які дають можливості для маніпуляцій", - зазначила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Читайте також: Майже 300 тисяч пільговиків обрали Нафтогаз постачальником палива

Як повідомлялось, НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція Укрнафти, групі компаній, пов'язаних з колишнім акціонером ПриватБанку Ігорем Коломойським, - близько 42% акцій. З 2003 року операційне управління Укрнафтою здійснює група «Приват».

Верховна Рада 17 листопада 2020 року ухвалила в цілому два законопроєкти, спрямовані на погашення податкових боргів Укрнафти на понад 30 млрд грн. Борг накопичувався з 2003 року.

За 2020 рік ПАТ "Укрнафта" повністю погасило податковий борг, включаючи нараховані штрафи та пеню за несвоєчасну сплату грошових зобов’язань, і сплатила 48,2 млрд грн податків, що в чотири рази більше, ніж роком раніше. При цьому, за підсумками 2019 року компанія мала майже 30 млрд грн боргу, включаючи нараховані штрафи та пені. За 2019 рік ПАТ «Укрнафта» сплатило до бюджетів усіх рівнів податків на 12,47 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-