Провідні асоціації «зеленої» енергетики нагадали владі про борги за минулий рік

Провідні асоціації «зеленої» енергетики нагадали владі про борги за минулий рік

Укрінформ
Провідні асоціації у сфері відновлюваної енергетики (ВДЕ) звернулися з листом до Президента, Прем'єр-міністра, а також в. о. міністра енергетики, міністра фінансів, директора ДП "Гарантований покупець" та голови правління ПрАТ НЕК "Укренерго" стосовно боргів за 2020 рік перед "зеленою" генерацією.

Про це повідомляє Українська вітроенергетична асоціація у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У своєму листі асоціації звертають увагу на необхідність виконання положень Меморандуму щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики, який закріплює положення про сплату накопиченої заборгованості ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електроенергії з ВДЕ.

Так, у четвертому кварталі 2020 року мало бути погашено 40% заборгованості (приблизно 9 млрд грн), у першому кварталі 2021 року - 15% (приблизно 3,35 млрд грн).

Водночас виробники з ВДЕ звертають увагу на розбіжності з цим графіком.

"На сьогодні виробники електроенергії отримали 14% замість 40%. І до 31 березня 2021 року (кінець першого кварталу 2021 року) мають бути сплачені наступні 15% заборгованості минулого року, проте нам не відомо про джерело та графік сплати цього траншу", - йдеться в листі.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня 2020 року виробники ВДЕ підписали компромісний Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру, – на 7,5%.

Читайте також: Уряд схвалив проєкт меморандуму з виробниками "зеленої" енергії

Зі свого боку, українська влада взяла зобов’язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП «Гарантований покупець» та погашення наявної заборгованості перед виробниками ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації.

Також українська влада взяла зобов’язання визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики та забезпечувати проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-