У Раді зареєстрували законопроєкт про імпорт електроенергії з Росії

У Раді зареєстрували законопроєкт про імпорт електроенергії з Росії

Укрінформ
Верховній Раді пропонують дозволити Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг тимчасово обмежити чи забороняти імпорт електроенергії з Росії.

Як передає Укрінформ, відповідний законопроєкт №5208 «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо заходів з посилення енергетичної незалежності України» за авторством нардепів Андрія Геруса, Данила Гетманцева, Микити Потураєва та 42 депутатів переважно з фракції монобільшості "Слуга народу" зареєстровано на сайті парламенту.

Автори пропонують до кінця поточного року дозволити НКРЕКП обмежувати чи забороняти імпорт електроенергії з РФ.

Окрім цього ініціюється запровадження спецмит на імпорт з Росії дизелю, скрапленого газу, бензину, вугілля всіх марок (марка Г, антрацит, пісне, коксівне). Розмір спецмит не уточнюється. ВІдповідні законопроєкти, в разі набуття чинності ініціативи у тримісячний термін має розробити уряд.

При цьому кошти, отримані від спецмит, автори законопроєкту пропонують спрямувати на виплати за зеленим тарифом. Відповідну ініцативу в разі підтримки пропозиції депутатів має розробити уряд.

На початку лютого Україна відновила імпорт електронергії з РФ. За словами голови парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрія Геруса, Україна імпортує російську електроенергію з метою демонополізації та диверсифікації ринку.

Читайте також: Герус пояснив, чому Україна імпортує російську електроенергію

«Дуже важливо, щоб відбувалася диверсифікація та демонополізація ринку. Коли у нас буде багато різних ресурсів, в Україні буде сильніша енергетична безпека. Україна буде більш надійна з точки зору забезпеченості електричною енергією. Багато закидів є, що імпорт впливає на енергетичну безпеку. Він не впливає, бо він становить менше 5%. Така величина ніяк не може вплинути на енергетичну безпеку», – зазначив Герус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-