Законопроєкт про захист інвесторів у новобудови вирішить три проблеми – депутат

Законопроєкт про захист інвесторів у новобудови вирішить три проблеми – депутат

Укрінформ
Зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт щодо захисту українців, які інвестують у новобудови, вирішить три основні проблеми.

Про це повідомила народний депутат Олена Шуляк у програмі "Неофициальный разговор" на телеканалі "Дом", передає Укрінформ.

Зокрема, за словами Шуляк, у разі ухвалення законопроєкту, по-перше, тепер буде неможливо купити квартиру в будинку, який зводиться без документів; по-друге – численні перепродажі майбутніх об'єктів нерухомості будуть неможливі завдяки введенню публічного реєстру для цих квартир; по-третє – буде передбачений гарантований фонд, у ньому будуть квартири, які можна буде продавати до моменту введення будинку в експлуатацію. Це здійснюється для того, що якщо щось трапиться з забудовником, завжди буде такий резерв, який можна продати, отримати гроші та добудувати безпосередньо цей будинок.

Відтак люди, які вкладають гроші в нерухомість, будуть захищені.

"Зрозуміло, що цей законопроєкт не вирішує проблему вже наявних довгобудів. Але такими об'єктами зараз займається міжвідомча комісія, яка створена при уряді. Її очолюють двоє представників Міністерства розвитку громад і територій, а також представник Міністерства внутрішніх справ. І на цій комісії кожен об'єкт розглядається точково з усіма проблемами", – зазначила Шуляк, додавши, що люди від безвиході змушені жити в жахливих умовах.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроєкт на захист прав покупців нерухомості

Депутат додала, що ще однією проблемою, з якою бореться влада, є корупція в сфері будівництва.

"Перше, що ми зробили в парламенті, – ухвалили закон, завдяки йому в Україні вже запроваджена Єдина державна електронна система в сфері будівництва. Зараз в ній працюють тисячі учасників, внесені тисячі дозвільних документів. Скористатися цією інформацією можуть звичайні люди – зайти на сайт і подивитися: на яку ділянку видаються документи, на яку – не видаються", – розповіла вона.

Окрім того, парламентарії планують запровадити ще адресний реєстр нерухомості.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5059 "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", який покликаний захистити права громадян при купівлі квартир.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-