В Укроборонпромі розкрили деталі виробництва вертольотів за ліцензією США

В Укроборонпромі розкрили деталі виробництва вертольотів за ліцензією США

Укрінформ
У державному концерні «Укроборонпром» розробили дорожню карту освоєння виробництва вертольота класу Bell UH-1 Iroquois.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДК "Укроборонпром".

"Перемовини про крупновузлове складання вертольотів між Одеським авіазаводом, що входить до складу Укроборонпрому, та американською компанією (Bell Textron - ред.) тривають уже декілька років. Ще в 2017 році між Укроборонпромом та американською стороною підписано меморандум, предметом якого визначено співробітництво з метою організації виробництва вертольотів на території України – в кооперації з партнерськими підприємствами", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пізніше Одеський авіаційний завод уклав відповідну генеральну угоду з американськими партнерами.

"Упевнений, що з новою командою концерну ми, нарешті, зможемо реалізувати цей проєкт. Дорожню карту буде презентовано керівництву концерну найближчим часом", - цитує пресслужба директора авіазаводу Віталія Юхачова.

За його словами, йдеться про національний український продукт, транспортно-пасажирський вертоліт середнього класу, екіпаж якого складається із 2 осіб, а борт здатний вмістити до 13 пасажирів. Його зможна використовувати як транспортний, пожежний, рятувальний, санітарний тощо.

Як зазначив Юхачов, цей проєкт є інвестиційним, тож залучення коштів з держбюджету на цьому етапі не передбачається.

Крім того, складання вертольотів планується у майбутньому локалізувати, тобто використовувати комплектуючі українського виробництва.

Директор авіазаводу запевняє, що підприємство спроможне виготовити гелікоптер-демонстратор вже до Дня Незалежності України.

Водночас, угода про нерозголошення інформації не дозволяє жодній зі сторін повідомляти деталі існуючих домовленостей.

Читайте також: Укроборонпром презентував концепцію індустріальних парків

Як повідомлялося, 26 лютого ДК "Укроборонпром" оприлюднив повідомлення про підготовку до запуску ліцензійного виробництва гелікоптерів UH-1 Iroquois на Одеському авіазаводі, що було пов’язано з відвіданням підприємства главою Укроборонпрому Юрієм Гусєвим.

Утім, 3 березня американська компанія-виробник гелікоптерів Bell Textron оприлюднила інформацію про те, що перемовини про ліцензію на організацію виробництва вертольота ще не завершено, хоча компанія готова до співробтництва.

Bell UH-1 Iroquois – американський багатоцільовій вертоліт фірми Bell Helicopter Textron, також відомий як "Г’юї" (Huey). Одна з найвідоміших і масових машин в історії вертольотобудування. Серійно виробляється з 1960 року. Відтоді було випущено значну кількість військових і цивільних його модифікацій.

ДП "Одеський авіаційний завод" – одне з найстаріших авіаційних підприємств України та Європи, створене у 1911 році. Спеціалізується на ремонті літаків МіГ-21, МіГ-23, МіГ-27, Л-39; модернізації літаків МіГ-21 і Л-39; ремонті агрегатів літаків МіГ-29, Ан-12, Ан-24, Ан-26 і Як-40; ремонті авіаційних двигунів різних марок та їх агрегатів; сервісному обслуговуванні; виготовленні запасних частин і навчанні персоналу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-