Україна торік збільшила експорт жирів на 22%
Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) у Фейсбук.
«Щодо жирів рослинного та тваринного походження, - Україна збільшила експорт цієї продукції на 22%. Такого росту вдалося досягнути, в першу чергу, завдяки росту виробництва соняшнику, його внутрішньої переробки та збільшення обсягів продажів олії до країн Азії. Також Україна залишається №1 експортером соняшникової олії до ЄС», - йдеться у повідомленні.
Відмічається, що експорт агропродукції, не зважаючи на складний 2020 рік, залишається найбільш стабільним в Україні. Головними продуктами експорту є: зернові культури; жири та олії тваринного або рослинного походження; насіння і плоди олійних рослин; залишки і відходи харчової промисловості; м’ясо та їстівні субпродукти.
Так зернові культури залишаються основною групою товарів в аграрному експорті, попри незначне зменшення обсягів продажу - на 2% порівняно до 2019 року. Зокрема це пов’язано зі зниженням врожаю через посуху в центральних та південних областях України.
Втім, експорт насіння олійних у 2020 році скоротився на 28% порівняно до 2019 року через зменшення виробництва сої та ріпаку. Екпорт залишків і відходів харчової промисловості зріс на 6%. М’ясо та їстівні субпродукти зменшилися на 8%, зокрема через карантинні обмеження з боку ЄС на м’ясо птиці.