Україна цьогоріч збільшила імпорт чорної ікри вдвічі

Україна цьогоріч збільшила імпорт чорної ікри вдвічі

Інфографіка
Укрінформ
Україна за 11 місяців 2020 року імпортувала 7,2 т. ікри осетрових риб (чорної ікри) на загальну суму в 1,27 млн дол., що майже вдвічі перевищує показник минулого року (3,7 т.).

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Зазначається, що основним постачальником чорної ікри в Україну став Китай – 6,2 тонни або близько 85% всього обсягу. До топ-5 країн постачальників також увійшли Італія, Молдова, Уругвай і Нідерланди. Китай стрімко розвивав промислове розведення осетрових риб починаючи з 2008 року і наразі виробляє понад 150 тонн ікри осетрових щорічно, з яких близько 100 тонн йде на експорт. Звісно, що в першу чергу ікра з Піднебесної є конкурентною по ціні.

В УКАБ наголошують, що в Україні ніша промислового розведення осетрових риб і виробництва ікри поки слабо розвинена, проте все ж є першопрохідці. Очікується, що з розвитком споживання українські виробники чорної ікри також займуть значну нішу на нашому ринку.

Читайте також: Українці створили інтерактивну VR-подорож світом осетрів

За інформацією експертів, наразі митна вартість імпорту ікри осетрових складає 175 дол./кг, тоді як роздрібна ціна складає від 1000 грн/100 г.

За даними митної статистики, протягом 2019 року ікри осетрових було імпортовано лише 3,7 т. загальною митною вартістю 637 тис. дол., а в 2018 році - 2,9 т.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-