Ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою - Данилишин

Ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою - Данилишин

Укрінформ
На 20 жовтня курс гривні до долара США знизився на 0,2% за тиждень і на 0,6% з початку місяця, однак ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою. Фундаментальних причин для послаблення курсу гривні немає.

Як передає Укрінформ, про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

«Ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою. Станом на 20.10.2020 курс гривні до долару США знецінився на 0,2% за тиждень та на 0,6% за плинний місяць. При цьому валютні інтервенції НБУ з підтримки обмінного курсу гривні скоротилися до 1 млн доларів США за період 12-16.10.2020, що свідчить про збалансованість попиту та пропозиції на валютному ринку. Цьому сприяє відсутність фундаментальних тенденцій до послаблення курсу гривні», - написав Данилишин.

За його словами, чистий продаж іноземної валюти фізичними особами на готівковому ринку з початку жовтня становив майже 60 млн дол. США, з початку 2020 року – 1,3 млрд дол. США.

Данилишин зазначив, що врівноваженню попиту та пропозиції на міжбанківському ринку сприяє також уповільнення відпливу коштів нерезидентів із вкладень у державні цінні папери. Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів на 20 жовтня 2020 року становив 78,5 млрд грн, знизившись на 723 млн грн за поточний тиждень, що свідчить про майже дворазове уповільнення порівняно з попереднім тижнем.

Водночас банки нарощують вкладення в ОВДП, зауважив голова Ради Нацбанку. За тиждень обсяг ОВДП у власності банків зріс на 2,9 млрд грн (із початку жовтня – на 14,6 млрд грн) та на 20 жовтня 2020 року становив 441,8 млрд грн, або 50% від загального обсягу ОВДП в обігу.

На думку Данилишина, з одного боку, це спрощує залучення урядом коштів для рефінансування поточної заборгованості та фінансування дефіциту бюджету в період кризи (з початку року Міністерством фінансів було розміщено на відкритому рикну ОВДП на суму 145,7 млрд грн), з іншого – обмежує спроможність банків кредитувати реальний сектор економіки.

Читайте також: В Україні слід невідкладно вжити заходів для відновлення економічного зростання - НБУ

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня голова Національного банку Кирило Шевченко заявив, що НБУ очікує збільшення валютних надходжень від експортерів у найближчі місяці, тому що у аграріїв почалася активна фаза експорту врожаїв, і пропозиція валюти ймовірно зросте. При цьому він зазначив, що, незалежно від того, куди рухатиметься курс, регулятор не буде ламати ринковий тренд і продовжить згладжувати лише надмірні курсові коливання, якщо це буде потрібно.

Підлаштовувати курсову політику до бюджетних показників не плануємо, зауважив Шевченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-