В Україні знайшли джерела для фінансування енергомодернізації підприємств

В Україні знайшли джерела для фінансування енергомодернізації підприємств

Укрінформ
В Україні пропонують створити Державний фонд енергоефективної модернізації підприємств, який акумулюватиме надходження від податку на викиди двоокису вуглецю і спрямовуватиме їх на часткове покриття кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

"Міністерство енергетики спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження, Українсько-данським енергетичним центром та іншими партнерами розробили проєкт закону України, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу для забезпечення гарантованого джерела фінансування енергомодернізації підприємств України", - зазначили у відомстві.

Законопроєктом передбачається запровадити механізм використання коштів із податку на викиди СО2 як джерело співфінансування енергоефективних заходів на підприємствах.

Для реалізації ініціативи пропонується створити Державний фонд енергоефективної модернізації підприємств, який зможе:

акумулювати надходження з податку на викиди СО2, а це близько 900 млн грн, які наразі не мають цільового призначення і щороку йдуть у загальний фонд держбюджету;

надавати підприємствам компенсацію частини кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

Читайте також: Міненерго запровадить "зелені кредити" для підвищення енергоефективності підприємств

В Агентстві наголосили на важливості стимулів до підвищення енергоефективності у промисловості.

"Це питання стає ще більше актуальним з точки зору значних викидів СО2 у промисловості та планів запровадження в ЄС фіскального механізму регулювання імпорту вуглецеємних товарів в рамках реалізації Європейської зеленої угоди", - пояснили в Держенергоефективності.

Зазначається, що такий механізм цільового використання коштів у багатьох країнах світу (Фінляндія, Данія, Велика Британія, Швеція) став стимулом для промислових підприємств як до раціонального використання енергії, так і до оптимізації технологічних процесів на виробництві.

"У 2018 році податок на викиди 1 тонни CO2 зріс з 41 коп. до 10 грн. Як результат, надходження з цього податку зросли із 50 млн грн у 2018 році до майже 1 млрд грн у 2019 році. Ці кошти можуть стати джерелом фінансування енергомодернізації підприємств. Очікуваний ефект - скорочення енергоспоживання та, як наслідок, викидів СО2, створення нових робочих місць і підвищення конкурентоспроможності економіки", - прокоментував т. в. о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Як повідомлялось, згідно з нормами Податкового кодексу, суб’єкт господарювання має стати платником екологічного податку, якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-