Україна ввійшла в нинішню кризу більш підготовленою, ніж у 2008 році - Dragon Capital

Україна ввійшла в нинішню кризу більш підготовленою, ніж у 2008 році - Dragon Capital

Укрінформ
Україна ввійшла в нинішню кризу набагато більш підготовленою, ніж у 2008-2009 роках. Якщо тоді економічний спад досягнув 15%, то нині прогноз становить лише -7%.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан у ході конференції «M&A в Україні: у вихорі змін», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Безумовно, потрібно визнати, що за останні роки проводилась дуже правильна економічна політика, реформи мали позитивний ефект. Порівняйте цифри. У 2009 році наша економіка впала на 15%, а світова економіка не падала взагалі. Зараз світова економіка впаде на 5%, ми ж (за прогнозом - ред.) впадемо тільки на 7%, вдвічі буде слабкіше падіння (ніж у 2009-му - ред.)", - зазначила представник Dragon Capital.

У той же час, за словами Білан, прогнози мають тенденцію до погіршення.

"Криза, в якій світ перебуває сьогодні, для глобальної економіки дуже жорстка. Чим далі ми рухаємося до середини року, тим гірше стають прогнози. Ще в квітні МВФ прогнозував падіння світової економіки на 3%. А згідно з останніми прогнозами Світового банку, це вже - 5,2% ", - підкреслила експерт.

Актуальний прогноз для України на поточний момент дає падіння трохи більше 7%. У той же час, підкреслила Білан, вперше Україна ввійшла в кризу підготовленою.

"Вперше за всі кризи, яких в Україні було кілька, ми можемо запропонувати економіці підтримку з боку бюджету. Так званий фіскальний стимул. Він маленький щодо розвинених економік, обчислюється близько 3-3,5% від ВВП, але, тим не менш , Україна змогла це зробити, змогла пом'якшити негативний вплив коронакризи на економіку. Це сталося тому, що останні кілька років Україна дотримувалася дефіциту бюджету в розмірі 2% від ВВП. Тому, у нас тепер була можливість в бюджеті, щоб збільшити його до 7%" , - зазначила експерт.

Вона особливо підкреслила правильність курсу, який обрало нинішнє керівництво країни, зокрема, відмова від політики дефолту.

"Що важливо. Якби зараз Україна не вибрала правильний шлях, зокрема, продовжувати співпрацю з МВФ, то, звичайно, ми б зараз говорили про набагато більш серйозну економічну кризу в Україні", - зазначила головний економіст Dragon Capital.

Читайте також: У Мінфіні кажуть, що переговори з МВФ були складними та принциповими

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Верховна Рада прийняла зміни до держбюджету-2020. Згідно з документом, дефіцит держбюджету збільшено на 202 млрд грн - до 298,4 млрд грн. При цьому доходи скоротилися на 119,7 млрд грн, витрати збільшилися на 82,4 млрд грн.

Виконавча рада МВФ за підсумками засідання протягом 9 червня 2020 року затвердила нову програму кредитування Stand-by для України, яка передбачає фінансування в розмірі 5 млрд дол. терміном на 18 місяців. Розмір першого траншу, який Україна очікує 11 червня, становитиме 2,1 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-