Запаси пшениці скоротилися на 16,2% - експерти
Про це повідомляє УкрАгроКонсалт.
«Згідно з інформацією Державної служби статистики України, станом на 1 травня 2020 року, запаси пшениці порівняно з аналогічним періодом минулого року знизилися на 16,2%, при цьому на підприємствах, що займаються зберіганням і переробкою, - знизилися на 33,4%, а у сільгоспвиробників - на 1,4%», - йдеться в повідомленні.
Водночас запаси ячменю перевищують минулорічні на 10,0%, у тому числі у сільгоспвиробників - на 23,1%. Однак на підприємствах, що займаються зберіганням і переробкою, запаси ячменю скоротилися на 8,0%.
Також скоротилися запаси кукурудзи (на 28,5%), у тому числі у сільгоспвиробників - на 21,1%, на підприємствах, що займаються зберіганням і переробкою зерна, - на 36,1%.
Як повідомляв Укрінформ, згідно з квітневим прогнозом уповноваженого Президента України із земельних питань Романа Лещенка, залишки пшениці в Україні на кінець червня будуть на 21% перевищувати прогнозований сукупний річний обсяг її використання на внутрішньому ринку; це означає, що в країні не буде дефіциту зерна і хліба навіть при різкому стрибку споживчого попиту.