Польща протестувала

Польща протестувала "короткий транзит" газу через Україну

Інфографіка
Укрінформ
Польща протестувала "короткий транзит" (short haul) через Україну, а також поставки газу з підземних сховищ газу на випадок відсутності поставок газу з Росії.

Про це написав у Facebook генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

"З метою підготовки до різних можливих сценаріїв розвитку ситуації, на замовленням ряду трейдерів були проведені тестові поставки газу зі Словаччини до Польщі через ГТС України в режимі shorthaul, а також поставки з ПСГ України в Польщу. Ці поставки підтвердили можливість повністю забезпечити необхідним ресурсом Польщу у разі припинення або скорочення поставок з РФ", - сказав Макогон.

На його думку, Україна ще раз довела, що продовжує залишатися важливим елементом енергетичної безпеки Європи.

Макогон нагадав, що 18 травня закінчується термін дії транзитного контракту між Польщею і РФ на поставки газу газопроводом Ямал - Європа об'ємом 33 млрд кубометрів за рік.

"Про фінальні домовленості нам поки що невідомо. Станом на 27 квітня Газпром не виконував рішення Арбітражу щодо перегляду ціни на поставки газу в Польщу", - додав він.

Читайте також: Україна може запропонувати Європі 10 мільярдів кубів газу у сховищах

Як повідомляв Укрінформ, 30 грудня 2019 року у Відні завершилися переговори з ВАТ "Газпром" про транзит газу територією України. Сторони підписали новий транзитний контракт на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років. Мінімальні гарантовані обсяги прокачування - 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - на наступні 4 роки.

Згідно з укладеною угодою, російська сторона оплачує законтрактований обсяг транзиту, незалежно від того, качає вона газ чи ні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-