З деривативами готові працювати 42% українських аграріїв - опитування

З деривативами готові працювати 42% українських аграріїв - опитування

Укрінформ
Більшість українських аграріїв не розуміються на цінних паперах та не знають, що таке деривативи, але 42% з них готові працювати з цими інструментами в разі відкриття надійної біржі.

Про це в Укрінформі під час онлайн-презентації результатів дослідження «Перспективи використання деривативів на аграрному ринку України» розповів керівник напряму розвитку небанківського фінансового ринку Проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору» Володимир Кузьо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми запитали аграріїв: чи розумієте ви, що таке деривативи і чи готові використовувати в управлінні власним бізнесом. Більшість не знають, але відкриті для отримання цих знань. 42% опитаних відповіли, що готові використовувати деривативи, якщо буде ліквідна біржа, якщо буде багато учасників. Якщо будуть надійні розрахунки і гарантії поставки. Близько 70% трейдерів відповідали схоже - що хотіли б побачити на екрані ринкові ціни в Україні. Готові торгувати на них, якщо буде організована торгівля і реально ліквідна біржа. Для першого етапу формування попиту на деривативи цього достатньо», - сказав Кузьо.

Він зазначив, що варто говорити про ринок цінних паперів в аграрному секторі країни, яка є одним з найбільших світових експортерів аграрної продукції.

Керівник проєкту повідомив, що було опитано 570 учасників ринку, з них 75% - сільгоспвиробники, 15% - трейдери та 10% - переробники зернових. Акцент було зроблено на малих (23%) та середніх (57,4%) господарствах; частка великих господарств в опитуванні - 16,3%, частка агрохолдингів - 3,3%. Було опитано учасників аграрного ринку рівномірно в усіх регіонах.

Необхідність створення в Україні ринку валютних деривативів експерт пояснив тим, що плаваючий курс гривні змінив доходи в гривневому еквіваленті для аграріїв, які продавали свою продукцію у період із серпня 2017 року по листопад 2019 року, від мінус 580 грн до плюс 300 грн. Така курсова непрогнозованість, на його переконання, може призводити до потенційних збитків фермерів і ускладнювати бізнес-планування.

Заступник керівника Проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка нагадала, що ринки капіталів дають можливість управляти ризиками, допомагають прозорості ціноутворення, створюють конкуренцію.

«Реформа в небанківському фінансовому секторі розпочалася і рухається, тож нам потрібно пришвидшити її і на ринках капіталу і товарних ринках», - вважає вона.

Читайте також: Азійські фондові ринки зросли

Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України Тимур Хромаєв запевнив, що регулятор зацікавлений у розвитку ринку деривативів в Україні.

«Ми хочемо, щоб український ринок, який має фундаментальні якісні активи, які в світі добре знайомі, і інвестори хочуть теж, працювати безпосередньо з українським зерном, з українською електроенергією, з українським природним газом. Вони, безумовно, будуть залучені до нашого ринку, якщо ми будемо рухатись в цьому напрямку», - запевнив Хромаєв.

Дериватив (англ. derivative— це стандартний документ, що засвідчує право придбати/продати у майбутньому на визначених ним умовах цінні папери, матеріальні чи нематеріальні активи, кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-