Рада запровадила податкові пільги для закупівель ліків

Рада запровадила податкові пільги для закупівель ліків

Укрінформ
Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету.

Це рішення підтримало 295 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законопроєкт приводить норми Податкового кодексу України у відповідність з іншими нормами чинного законодавства, зокрема Законами України «Про публічні закупівлі», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі»", - йдеться у пояснювальній записці.

Згідно із законом, в Україні буде створена стратегічна закупівельна організація, яка має забезпечувати ефективні закупівлі медичних товарів коштом держбюджету, застосовуючи при цьому провідні практики та механізми спеціалізованих організацій. Це буде юридична особа з достатніми матеріально-технічними ресурсами та досвідченими фахівцями, а також особливим порядком фінансування та здійснення закупівель, яка буде продовжувати вже існуючий досвід спеціалізованих організацій, реалізуючи делеговані повноваження Міністерства охорони здоров’я України щодо здійснення закупівель.

Читайте також: Бізнес збільшує виробництво антикоронавірусних засобів - Шмигаль

Запроваджується також низка податкових пільг під час закупівель лікарських засобів та медичних товарів.

Зокрема, звільняються операції із закупівлі медичних товарів за кошти державного бюджету від оподаткування податком на додану вартість.

Закон передбачає нерозповсюдження положень податкового законодавства про необхідність нарахування компенсуючих податкових зобов’язань та пропорційне віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту на операції, звільнені від оподаткування податком на додану вартість відповідно до цього законопроєкту.

Запроваджуються положення про нерозповсюдження низки різниць, що виникають при здійсненні фінансових операцій, на операції Закупівельної організації з безоплатного постачання (розподілу) медичних товарів, придбаних такою організацією за кошти державного бюджету або кошти грантів (субгрантів) Глобального фонду.

Законом звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України медичних товарів, що закуповуватимуться за кошти державного бюджету спеціальним суб’єктом – Закупівельною організацією.

Закон також усуває перешкоди, зумовлені особливостями адміністрування податку на прибуток підприємств, що можуть суттєво ускладнити можливість ефективної діяльності єдиної національної закупівельної організації.

Як повідомлялося, у першому читанні законопроєкт 2539 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету" Верховна Рада ухвалила 15 січня.

З 2015 року Міністерство охорони здоров’я України здійснює закупівлі лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, що здійснюють закупівлі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-