Бізнес дещо погіршив оцінку податкової системи України - дослідження EBA

Бізнес дещо погіршив оцінку податкової системи України - дослідження EBA

Графік
Укрінформ
Проведене Європейською бізнес-асоціацією дослідження показало, що український бізнес дещо погіршив оцінку податкової системи України. Зокрема, зросла частка невдоволених податковим законодавством.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі асоціації за результатами експертного дослідження «Податковий індекс» за період із квітня по жовтень 2019 року.

"Опитування за період квітень – жовтень 2019 року демонструє деяке погіршення настроїв експертів – показник Індексу склав 2,90 балів з 5 можливих, у порівнянні з 2,98 у попередньому періоді", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що найбільш оптимістичними щодо стану податкової системи підприємці були наприкінці 2018 – на початку 2019 року.

"Зараз же спостерігаються точкові погіршення в оцінках респондентів, які, власне, і вплинули на зниження інтегрального показника. Так, зросла частка невдоволених податковим законодавством – 26%, тоді як у попередньому періоді таких було 23%. Ще 59% експертів вважають якість податкового законодавства України задовільною", - зауважили в асоціації.

Дещо зменшилась кількість респондентів, які ствердно відповіли на питання, чи сприяв чинний податковий режим веденню їхнього бізнесу – 64%, тоді як у минулому періоді таких було 68%.

Тільки 18% експертів оцінили процес підготовки податкової звітності та адміністрування податків позитивно, натомість 33% вважають процедуру обтяжливою.

За даний період відчутні прояви фіскального тиску відчули на собі 28% опитаних, що практично повторює результат у минулому періоді. 29% повідомили про те, що тиск був майже відсутній і ще 9% експертів взагалі не зіштовхнулися з цим явищем впродовж досліджуваного періоду. У попередньому періоді кількість останніх сягала 18%.

Результати опитування показали, що кількість незадоволених якістю податкових сервісів дещо зросла – 29% (у попередньому періоді – 24%). Водночас 33% опитаних підтвердили, що задоволені якістю податкового обслуговування, а ще 38% вказали на задовільний рівень послуг.

Читайте також: Закон про удосконалення адміністрування податків пройшов перше читання

«Розгляд Верховною Радою неоднозначних податкових ініціатив разом із планами їх майже негайного запровадження, без сумніву, став стресовим для підприємців, що не могло не вплинути на оцінку співпраці держави та бізнесу у податковій сфері. Традиційно бізнесу не вистачає часу на опрацювання нововведень та адаптацію до змін, тим більш це справедливо у випадках масштабних змін», - прокоментував голова Податкового комітету Асоціації Володимир Котенко.

У ЕВА пояснили, що під час розрахунків до уваги традиційно бралися 4 критерії: якість податкового законодавства; обтяжливість/легкість адміністрування податків; фіскальний тиск; якість податкового обслуговування (роботи податківців).

В опитуванні взяли участь 105 експертів Податкового комітету Асоціації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-