Польща з 2023 року не купуватиме газ у Росії

Польща з 2023 року не купуватиме газ у Росії

Укрінформ
Польська державна нафтогазова компанія PGNiG планує повністю перестати купувати газ в російського “Газпрому” після завершення 31 грудня 2022 року так званого Ямальського контракту між обома сторонами.

Про це в п’ятницю поінформувала PGNiG, виконуючи положення двостороннього договору, що передбачає інформування "Газпрому" з трирічним випередженням про наміри щодо подальшої співпраці, інформує Polsat News.

“Дії компанії, пов’язані з диверсифікацією напрямків отримання газу після 2022 року, особливо підписання контрактів на постачання скрапленого газу LNG, видобуток природного газу у шельфі Північного моря і дії оператора газотранспортної системи у сфері розбудови транспортної системи, є відповідними для забезпечення енергетичної безпеки країни і дозволяють завершити Ямальський контракт відповідно до його положень”,- інформує PGNiG.

Як інформувалося, так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією був підписаний в 1996 році і передбачав постачання щороку з РФ близько 10 млрд кубометрів газу. Відповідно до положення “бери або плати” (take-or-pay) Польща була зобов’язана купувати в Росії щороку не менше 8,7 млрд кубометрів газу. В 2010 році умови контракту було змінено. Тоді Польща зобов’язалася купувати ще на 2 млрд кубометрів газу більше, транзит газу через територію Польщі було передбачено до 2019 року, а закупівлю – до 2022 включно.

Читайте також: Nord Stream 2: Польща обіцяє "юридичні кроки" проти Німеччини у разі загрози безпеці

В 2012 році польська PGNiG змогла добитися від “Газпрому” знижки на 10% за куплений в Росії газ. В 2014 році польська компанія знову звернулася до російської сторони про знижку, але отримала відмову. Відтак PGNiG в 2016 році звернулася до Стокгольмського арбітражу проти “Газпрому” у питанні зниження ціни на газ. У червні 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс проміжне рішення, яким визнав обґрунтованим прохання польської сторони про зниження ціни на російський газ. Восени 2018 року “Газпром” подав апеляцію на це рішення суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-