Зараз ціна електроенергії на 14-20% нижча, ніж у серпні — Герус

Зараз ціна електроенергії на 14-20% нижча, ніж у серпні — Герус

Укрінформ
Сьогодні ринкова ціна на електроенергію в західних областях України, які приєднані до європейської енергосистеми, на 14% нижча, аніж було на початку серпня, а в Об'єднаній енергосистемі України - зниження становить 20%.

Про це повідомив голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні у Бурштинському енергоострові ціна електроенергії на історичному мінімумі - найнижча з моменту запуску нової моделі ринку (з 1 липня) - складає 1,35 грн за кВт-год (ринок на добу наперед). Це на 19 коп або на 14% дешевше, аніж було на початку серпня", - написав він.

За словами Геруса, Бурштинський енергоострів - це Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська області, де мешкає 3 млн українців.

"Цей енергоострів від'єднаний від ОЕС України та приєднаний до європейської системи. Там немає феросплавних заводів Коломойського, але там є малий і середній бізнес, водоканали, школи, лікарні, садочки. Також там поряд країни ЄС і у багатьох підприємців вибір чи працювати в Україні чи інвестувати/виїжджати у сусідні країни", - зазначив він.

Читайте також: Імпорт електроенергії з 15 листопада знизиться до нуля — Герус

В ОЕС України ціна 1,26 грн за кВт-год, це зниження на 20% у порівнянні із початком серпня, додав Герус.

"Такі тенденції показують, що на ринку дійсно починає працювати конкуренція, фактори попиту і пропозиції. Не будемо популістами, варто чесно визнати, що сьогоднішні ціни є досить низькими і з настанням холодів, вони, імовірно, трохи виростуть. Але це нормально, це ринок, який працює залежно від попиту та пропозиції", - резюмував Герус.

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня ПАТ "Центренерго" оголосило, що з листопада 90% своєї електроенергії буде продавати на "ринку на добу наперед" (РДН), а лише 10% виробітки буде реалізовуватися на ринку двосторонніх договорів.

Ринок електричної енергії в Україні стартував 1 липня. Того ж дня пройшли перші торги електроенергією на добу наперед.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-