Фонд гарантування розробив ініціативи щодо повернення коштів вкладникам 200+

Фонд гарантування розробив ініціативи щодо повернення коштів вкладникам 200+

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів вкладів фізичних осіб розробив низку законодавчих ініціатив, мета яких – повернути кошти вкладникам 200+ та змусити акціонерів, пов’язаних з банком осіб і керівників банків відшкодувати завдані збитки.

Про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування.

"Фонд гарантування вкладів розробив низку законодавчих ініціатив, мета яких – повернути кошти вкладникам 200+ та змусити акціонерів, пов’язаних з банком осіб і керівників банків відшкодувати завдані збитки. Адже недоступність або відсутність активів у неплатоспроможних банках, а також їх низька якість, - одна з найболючіших проблем, через яку вкладники 200+ не можуть повернути собі свої кошти. Сума акцептованих вимог кредиторів банків, що були передані в управління Фонду, в рази перевищує вартість активів, за рахунок продажу яких погашаються ці вимоги", - йдеться в повідомленні.

Фонд зіткнувся з тим, що банківські активи виводились до визнання банків неплатоспроможними та продовжують виводитись навіть під час процедури ліквідації – через сумнівні рішення судів, через неправомірні внесення записів у держреєстри, через оскарження рішень НБУ та Фонду про ліквідацію банку тощо. При цьому відповідальності за завдану шкоду поки ніхто з банкірів не поніс, натомість потерпають від їхніх дій кредитори.

Тим часом Фонд з різних причин втрачає доступ до активів деяких банків, зокрема, при наявності судової ухвали про скасування рішення Фонду, або обтяжень, що блокують продаж активів. При цьому строк ліквідації банку законодавчо обмежений в часі і після її закінчення і вилучення банку з реєстру всі зобов’язання банку вважаються погашеними.

Читайте також: Фонд гарантування повторно виставив на торги стадіон "Чорноморець"

Фонд гарантування виступив ініціатором змін до законодавства, які б дозволили нарешті вирішити вищезгадану проблему. Зокрема, ним розроблено проєкт змін до закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», які надають Фонду низку ефективних інструментів, що мають суттєво підвищити шанси на повернення активів та відшкодування збитків, завданих пов’язаними особами.

Відповідно до цих законодавчих ініціатив, Фонд, зокрема, отримує можливість продовжити ліквідацію банку до того часу, поки усі його активи не будуть продано, а кошти спрямовано на розрахунки з кредиторами. У разі, коли після продажу активів залишились непогашеними вимоги кредиторів, у тому числі 200+, Фонд фіксує збитки та вживає заходів щодо стягнення шкоди з колишніх власників, пов’язаних з банком осіб і керівників банку - після його вилучення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Окрім цього, проєктом визначено можливість позасудового досягнення домовленостей з пов’язаними особами щодо відшкодування ними збитків. Зокрема, передбачено механізм відступлення прав вимоги, укладення мирової угоди, у тому числі зменшення обсягу позовних вимог, із затвердженням такої мирової угоди судом, відмови від звернення до суду у визначених Фондом випадках.

Як йдеться в законопроєкті, кошти, що будуть стягнуті з пов’язаних осіб уже після завершення ліквідації банку, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів у тій черговості, що визначена чинним законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». До того ж акціонери, пов’язані з банком особи, відповідатимуть за збитки усім своїм майном.

На сьогодні майже 130 тисяч кредиторів неплатоспроможних банків очікують повернення вкладів понад гарантовану суму в 200 тис грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-