НБУ по-іншому оприлюднюватиме дані про кредити підприємствам

НБУ по-іншому оприлюднюватиме дані про кредити підприємствам

Укрінформ
Національний банк розпочинає оприлюднення даних по кредитуванню великих, середніх, малих та мікро-підприємств з урахуванням ознак їх належності до певної бізнес-групи.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

"Національний банк України розпочинає публікацію статистичних даних щодо кредитів великим, середнім, малим та мікро- підприємствам-юридичним особам (МСП) з урахуванням ознак їх належності до певної бізнес-групи, що відповідає європейським стандартам поширення статистичної інформації", - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що необхідність розширення статистики кредитування МСП, яка публікується з жовтня 2017 року, пов’язана з існуванням великої кількості позичальників, які формально є невеликими підприємствами, проте насправді входять до структур значно більших бізнес-груп.

З урахуванням потреби всіх користувачів в отриманні якіснішої інформації і для глибшого розуміння ринку МСП з початку 2019 року Національний банк збирав та проводив тестування відповідних даних статистичної звітності банків для забезпечення необхідної якості інформації. Якісна статистика є основою для вибудовування ефективної політики зі стимулювання розвитку кредитування у цьому сегменті, що у підсумку забезпечить стале зростання української економіки. Отримані дані, запевняють у НБУ, формують більш об’єктивну картину обсягів кредитування чистого МСП. Так, у серпні 2019 року кредити МСП становили близько 56,2% від кредитного портфелю корпоративному сектору, з них на середні припадало 24,2%, на малі – 9,8%, на мікро-підприємства – 22,2%. Кредити, що надані контрагентам, які є частиною бізнес-груп, в МСП становлять 77,2 %, а кредити ФОП надаються переважно непов'язаним з бізнес-групами контрагентам (86,1%). Водночас ставки за кредитами, що надані пов’язаним з бізнес-групами контрагентам, зазвичай нижчі.

Читайте також: НБУ дозволив банкам заокруглювати суми касових операцій

Статистична інформація щодо кредитування МСП, у тому числі за ознакою приналежності до бізнес-групи, розміщена на сайті Національного банку у розділі "Статистика. Статистика фінансового сектору." у підрозділах "Грошово-кредитна статистика" та "Статистика фінансових ринків". Опубліковані низки даних охоплюють період з лютого по серпень 2019 року. У подальшому розміщення цієї інформації відбуватиметься щомісяця відповідно до календаря з грошово-кредитної та фінансової статистики, що поширюється на сайті Національного банку у розділі "Статистика. Календарі поширення даних". До кінця 2019 року Національний банк також розпочне поширення на своєму веб-сайті інформації щодо кредитів МСП та великим підприємствам за ознакою пов’язаності у формі відкритих даних (API).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-