У І півріччі обсяг непрацюючих кредитів держбанків скоротився на 22 мільярди

У І півріччі обсяг непрацюючих кредитів держбанків скоротився на 22 мільярди

Укрінформ
Прострочена заборгованість у банках державного сектору за підсумками першого півріччя 2019 року скоротилася на 3,5 млрд грн, а обсяг непрацюючих кредитів - на 22 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"За підсумками першого півріччя 2019 року банки державного сектору зменшили прострочену заборгованість на 3,5 млрд грн та здійснили реструктуризацію на 10,6 млрд грн. Обсяг непрацюючих кредитів скоротився на 22 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

У Мінфіні зазначають, що у другому півріччі зберігається тенденція до поступового скорочення обсягу непрацюючих кредитів (NPL) банківської системи, у тому числі у банках державного сектору. Проте частка NPL банківської системи все ще залишається досить значною і станом на 1 липня 2019 року становить 51%, або 581 млрд грн.

Що ж до державних банків, то обсяг NPL у них порівняно з 1 січня 2019 року скоротився на 22 млрд грн - до 415 млрд грн, а їхня частка в кредитному портфелі зменшилась на 2,5 відсоткового пункту - до 65%. Цьому сприяло зростання обсягу працюючих кредитів, у тому числі стрімке зростання роздрібного кредитування та здійснення банками заходів щодо погашення та реструктуризації непрацюючих кредитів.

Читайте також: Мінфін залучив 13,2 мільярда від продажу держоблігацій

У Мінфіні пояснили, що достатньо високий рівень NPL банків державного сектору зумовлений якістю корпоративного кредитного портфеля - на ці банки припадала левова частка обсягу банківського кредитування. Водночас значна частина позичальників не обслуговує свою заборгованість перед держбанками. Це, в свою чергу, змусило банки збільшити рівень резервів. Найбільші обсяги резервів було сформовано у ПриватБанку після націоналізації.

У галузевому розрізі значний обсяг непрацюючих кредитів припадає на оптову торгівлю, хімічне, харчове виробництво, сільське господарство, операції з нерухомістю тощо.

У першому півріччі цього року АТ "Ощадбанк" успішно завершило процедури з фінансової реструктуризації з ТОВ "Фірма Т.М.М", ТОВ "Імперово Фудз", ПАТ "Агрохолдинг Авангард", ПрАТ "Райз-Максимко". Відкрито дві справи з фінансової реструктуризації щодо компаній групи WOG.

АТ "Укрексімбанк" відкрило свою першу справу з фінреструктурізації з ТОВ «Агенція Офісного Будівництва», яка стала однією з найбільших за обсягом боргу, що підлягає реструктуризації.

Одночасно банки державного сектору ведуть активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості. На 1 липня 2019 року в судах знаходяться понад 70 тис. позовів банків державного сектору на суму понад 116 млрд грн. Лише за перше півріччя 2019 року подано майже 54 тис. позовів на суму 26,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-