Резервування української ГТС Росією без контракту можливе, але надто дороге - Шефчович

Резервування української ГТС Росією без контракту можливе, але надто дороге - Шефчович

Укрінформ
Резервування потужностей української ГТС для транспортування російського газу на європейський ринок без контракту є принципово можливим, але ціна на нього буде набагато вищою, ніж за контрактом.
Про це у четвер у Брюсселі під час брифінгу за підсумками тристоронніх переговорів між Єврокомісією, Україною і Росією щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України заявив віцепрезидент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович.

Саме так він відповів на прохання кореспондента Укрінформу прокоментувати намір російської сторони за умови відсутності контракту з Україною, резервувати необхідні ресурси ГТС для транспортування конкретних обсягів газу до Європи. Таке припущення за кілька хвилин до брифінгу Шефчовича прозвучало від міністра енергетики РФ Олександра Новака.

«Якщо йдеться про можливість резервування певних потужностей (української ГТС) – це є можливим, відповідно до європейського законодавства. Але в такому випадку ми будемо говорити про відмінні ціни за транзит, зокрема, про вищий транзитний збір. Зрозуміло, що європейська сторона дуже зацікавлена – і це є важливим для нас - користуватися конкурентними цінами. Ми є важливими споживачами, ми багато закупляємо. Тож ми заслуговуємо мати хороші ціни. Безумовно, ми віддаємо перевагу іншим рішенням, ніж ті, за яких європейські споживачі були б змушені переплачувати за газ у зв’язку із вищими транспортними тарифами», - сказав Шефчович.

Читайте також: Київ і Москва мають знайти збалансоване рішення щодо обсягів транзиту газу – Шефчович

Він підкреслив, що під час переговорів у Брюсселі всі сторони зосередили увагу, в першу чергу, на стабільності транспортування газу та на добрих умовах транзиту.

«Це є дуже важливим з точки зору Росії, і ми підтвердили, що говоримо про європейську ринкову ціну. Переконаний, що саме такий підхід допомагає вирішити певні проблеми, які знаходилися на столі переговорів протягом тривалого часу», - додав віцепрезидент Єврокомісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-