В Брюсселі стартували переговори щодо транзиту газу

В Брюсселі стартували переговори щодо транзиту газу

Укрінформ
У Брюсселі розпочалися переговори щодо умов транзиту російського газу на європейський ринок територією України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, переговори відбудуться у кілька етапів. Щойно в приміщенні Єврокомісії розпочався раунд двосторонніх консультацій між Єврокомісією та українською делегацією, до складу якої входять міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель та голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Пізніше цього ж ранку Єврокомісія проведе двосторонні переговори з російською делегацією, яку очолює міністр енергетики РФ Олександр Новак.

По обіді в будівлі Єврокомісії розпочнуться тристоронні переговори під головуванням віцепрезидента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича за участю делегацій Єврокомісії, України і Росії.

Читайте також: Україна має залишатися країною-транзитером і з Nord Stream 2 – уряд ФРН

Як очікується, про підсумки цих переговорів Марош Шефчович проінформує представників преси близько п’ятої вечора цього ж дня.

Як повідомляв Укрінформ, тристоронні переговори будуть зосереджені навколо питань, яким чином відобразити правила ЄС у сфері енергетики у майбутній рамковій угоді щодо транзиту газу, якою може бути тривалість такого майбутнього контракту, яким чином визначатимуться обсяги для прокачування газу через ГТС України та які тарифи встановлюватимуться за його транспортування.

Раніше Єврокомісія повідомляла, що укладення довгострокового контракту щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України відповідає стратегічним інтересам Євросоюзу.

Напередодні міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель у Києві повідомив, що українська сторона погоджується із пропозицією Єврокомісії щодо укладення такого контракту. Зокрема, йдеться про узгодження довгострокового контракту на термін у 10 років, при цьому Україна має забезпечити щорічний транзит в обсязі 60 млрд. кубометрів газу щороку.

Попередні раунди тристоронніх переговорів щодо транзиту газу відбулися 17 липня 2018 року та 21 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-