Кличко пропонує закласти в бюджет 19 мільярдів на погашення боргу з різниці у тарифах

Кличко пропонує закласти в бюджет 19 мільярдів на погашення боргу з різниці у тарифах

Укрінформ
Асоціація міст України звернулася до профільних комітетів Верховної Ради та центральних органів виконавчої влади з пропозицією передбачити у проєкті Державного бюджету України на 2020 рік 19 млрд грн на погашення підприємствам теплокомуненерго і водного комунального господарства заборгованості з різниці в тарифах.

Відповідне рішення ухвалило правління Асоціації на своєму засіданні, повідомляє сайт АМУ.

«Підготовка до опалювального сезону 2019-2020 року в черговий раз демонструє хронічні проблеми підприємств тепло- та водопостачання, що не вирішуються десятиліттями. Основною перешкодою для своєчасного початку опалювального сезону є постійна заборгованість підприємств теплопостачання за спожитий природний газ. За інформацією НАК «Нафтогаз України» на 4 вересня 2019 року, заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, склала 39,4 млрд гривень. У тому числі, за 2019 рік – 12,6 мільярдів. У той же час, заборгованість населення за послуги опалення та гарячого водопостачання склала на 1 серпня 2019 року 15,2 млрд грн, за послуги централізованого постачання холодної води та водовідведення – 4 млрд грн. А загальна заборгованість держави з різниці в тарифах перед підприємствами теплопостачання склала близько 19 млрд гривень», – сказав голова АМУ, мер Києва Віталій Кличко.

За його словами, на підготовку до опалювального сезону в країні потрібно витратити з різних джерел близько 13 млрд грн. Зазначені кошти необхідні для комплексної підготовки понад 154 тис. будинків, понад 40 тис. об’єктів соціально-культурного призначення та 20 тис. котелень.

«Зрозуміло, що у підприємств тепло- та водопостачання коштів у необхідних обсягах немає. Тому, як і в минулі роки, така підготовка здійснюється також за рахунок коштів місцевих бюджетів. На жаль, перекладення з держбюджету на органи місцевого самоврядування додаткових фінансових обтяжень значно обмежило можливості надання такої допомоги. А для сіл, селищ та міст, де відсутнє централізоване постачання теплової енергії, проблемою залишається вимога обов’язкового облаштування засобами дистанційної передачі даних вузлів комерційного обліку природного газу», – додав Кличко.

Читайте також: Аеропорти України вимагають скасування наказу Мінінфраструктури №415 як дискримінаційного

Серед інших важливих пропозицій АМУ до профільних комітетів Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади правління Асоціації зокрема визначило:

- внесення змін до Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», передбачивши можливість і підстави виникнення різниці в тарифах;

- підтримка реєстрації та ухвалення законопроєкту, що визначить механізм списання нарахованих енергопостачальниками штрафних санкцій за використаний природний газ та електроенергію за 2016-2019 роки;

- підтримати реєстрацію та ухвалення законопроєкту, що врегулює проблемні питання Закону України «Про житлово-комунальні послуги»;

- підтримати внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів державної та комунальної власності», якими спростити механізм передачі до комунальної власності державних ТЕЦ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-