Проведення санітарних рубок не має підлягати оцінці впливу на довкілля - Бондар

Проведення санітарних рубок не має підлягати оцінці впливу на довкілля - Бондар

Укрінформ
Чинний Закон України "Про оцінку впливу на довкілля" суперечить засадам сталого ведення лісового господарства і створює перешкоди для лісорозведення в Україні.

Про це заявив заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час круглого столу "Лісова політика України: першочергові завдання", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Деякі законодавчі акти, які діють, не сприяють ефективній роботі лісового господарства. Так, наприклад, "Закон про оцінку впливу на довкілля" в частині регулювання лісових правовідносин суперечить засадам сталого ведення лісового господарства, не узгоджується з чинним лісовим законодавством, підвищує рівень конфліктів з громадськістю, створює необґрунтовані перешкоди для розвитку лісорозведення в країні, спричиняє матеріальні збитки для економіки країни та створює низку інших похідних непрогнозованих ризиків", - сказав Бондар.

За його словами, наприклад, масове всихання лісів внаслідок широкомасштабного пошкодження шкідниками та хворобами, буреломами та пожежами – це надзвичайна ситуація, яка не підпадає під визначення "планованої діяльності". "Тому проведення санітарних рубок не має підлягати оцінці впливу на довкілля, а має проводитися як ліквідація наслідків надзвичайної ситуації", - додав Бондар.

Читайте також: Єдиний в Україні Лісівничий молодіжний центр прозвітував про свої здобутки

Він наголосив, що у 2019 році в Україні було зафіксовано великі площі вітровалів - 10,8 тис. га по всій території держави. Але визначені у законі критерії не дозволяють класифікувати пошкодження як стихійне лихо. А проведення оцінки впливу на довкілля для такої великої площі забере настільки багато часу, що деревина вже повністю втратить свою технічну якість, і держава зазнає значних економічних збитків.

Бондар також підкреслив, що з огляду на довготерміновий характер виробничого циклу в лісовому господарстві, який охоплює століття, для лісогосподарських підприємств необхідно встановити термін чинності висновку про оцінку впливу на довкілля на період до десяти років з дати його видачі. Зважаючи, що половина лісогосподарських підприємств сертифіковані за міжнародно визнаними добровільними схемами лісової сертифікації, доцільно у критеріях визначення планованої діяльності, яка не підлягає оцінці впливу на довкілля, визнати плановану діяльність лісогосподарських підприємств такою, що не спричиняє значного впливу на довкілля.

Як повідомляв Укрінформ, Закон України "Про оцінку впливу на довкілля" в Україні набув чинності 18 грудня 2017 року. Цим законом, відповідно до вимог Угоди про асоціацію та європейських директив, впроваджено нову європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля замість скасованої екологічної експертизи.

 Фото: facebook.com/forestUKR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-