Енергоатом опротестує рішення про донарахування 25 мільйонів пені

Енергоатом опротестує рішення про донарахування 25 мільйонів пені

Укрінформ
ДП "НАЕК "Енергоатом" не погоджується з висновком Державної фіскальної служби про донарахування компанії 25 млн грн валютної пені та планує оскаржувати його в апеляційному порядку.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"4 вересня 2019 року на офіційному сайті Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби України було розміщено повідомлення, що ДП "НАЕК "Енергоатом" сплатить 25 млн грн за порушення зовнішньоекономічних розрахунків. Енергоатом вважає висновки Офісу великих платників податків ДФС передчасними, оскільки станом на сьогодні спір ще триває, вказане рішення не набрало законної сили та буде оскаржено Компанією в апеляційному порядку", - йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі звертають увагу на текст повідомлення Офісу великих платників податків ДФС: там зазначається, що протягом 2015-2016 років компанія укладала імпортні договори на поставку обладнання з європейських країн, оплата за товар здійснювалась шляхом проведення авансових платежів за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) напряму нерезидентам, без зарахування цих коштів на валютні рахунки Енергоатому в Україні.

В Енергоатомі запевняють, що відповідно до умов кредитної угоди з ЄБРР вказані кредитні кошти знаходяться на рахунках банку та не перераховуються на рахунок ДП "НАЕК "Енергоатом" в Україні. ЄБРР здійснює оплату, у тому числі попередню, згідно з укладеними зовнішньоекономічними контрактами, на рахунки нерезидентів за межами України.

Юристи компанії стверджують, що до зазначених правовідносин не застосовуються норми Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті".

Читайте також: Енергоатом презентував нефінансовий звіт за 2018 рік

Як повідомлялося, Офіс великих платників податків повідомив, що Київський окружний адміністративний суд підтримав його у справі про донарахування 25,7 млн грн валютної пені ДП "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом". У повідомленні зазначалося, що протягом 2015-2016 років компанія укладала імпортні договори на поставку обладнання з європейських країн і оплата за товар здійснювалась шляхом проведення авансових платежів за рахунок кредитних коштів ЄБРР без зарахування на валютні рахунки Енергоатому в Україні.

Фахівці Офісу зробили висновок, що товар поставлявся нерезидентами з порушенням граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД, які діяли у вищезазначений період. "Недотримання резидентом граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД призвело до нарахування Енергоатому валютної пені у розмірі 25,7 млн грн. Офіс готовий і надалі відстоювати свою позицію у судах наступних інстанцій", - наголосили в Офісі великих платників податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-