АМКУ не знайшов порушень конкурентного законодавства Адмінстрацією морпортів

АМКУ не знайшов порушень конкурентного законодавства Адмінстрацією морпортів

Укрінформ
Антимонопольний комітет України (АМКУ) підтвердив відсутність порушень законодавства про захист економічної конкуренції з боку ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ).

Про це повідомляє пресслужба АМПУ.

“Антимонопольний комітет України підтвердив відсутність у діях ДП "АМПУ" порушень законодавства про захист економічної конкуренції з моменту впровадження договору приєднання під час агентування суден у портах”, - йдеться у повідомленні.

У відповідних рекомендаціях, які АМКУ надав Адміністрації морпортів, вказано, що умови взаємодії між АМПУ та морськими агентами у портах в рамках договорів приєднання, що впроваджені з 1 січня цього року, відповідають чинному законодавству. Також АМПУ рекомендовано утриматись від введення додаткових обов’язків для морських агентів, щоб запобігти обмеженню конкуренції.

“Таким чином, взаємодія між АМПУ та морськими агентами у портах буде здійснюватися на умовах діючих договорів приєднання, розроблених АМПУ, без введення додаткових критеріїв”, - наголосила пресслужба АМПУ.

Читайте також: Морпорти України збільшили експорт пшениці

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня Антимонопольний комітет розглянув скарги морських агентів та виніс обов’язкові для виконання Адміністрацією морських портів України рекомендації, зокрема: впродовж 30 днів розробити недискримінаційні умови договору та забезпечити прозору процедуру обговорення цих умов із морськими агентами. Крім того, на час розробки нових умов АМПУ має утриматися від внесення змін до чинного договору приєднання та не обмежувати доступ на ринок послуг морського агентування компаній, які не подали декларацію про приєднання.

У АМКУ наголошують, що морським агентам має бути забезпечено свободу вибору необхідних їм послуг за вільними тарифами в межах окремих договорів. Комітет пояснює, що морські агенти діють у портах на підставі договору, який вони мають укласти з Адміністрацією морських портів.

Читайте також: АМПУ та ShipNEXT розроблять цифрову систему обміну даними для суден та портів

Ще одним предметом розгляду АМКУ були умови, які Адміністрація морських портів хотіла внести до цього договору – депозит агента у розмірі 35 тис. доларів як "умови забезпечення виконання договору" та зобов’язання здійснити "добровільне страхування професійної відповідальності" на таку ж суму, а також вимога до агента гарантувати певну кількість суднозаходів.

Комітет "ретельно розглянув запропоновані умови" та повідомив АМПУ, що включення таких пунктів до договору може призвести до порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-