Українські науковці запропонували безпечний спосіб переробки відходів птахівництва

Українські науковці запропонували безпечний спосіб переробки відходів птахівництва

Укрінформ
Київські науковці – батько та син Володимир та Сергій Клюси – створили установку, яка виробляє органічні фосфорні добрива з відходів птахівництва.

Ця технологія дозволяє підвищити врожайність на 30 %, повідомляє "24 канал" в спецпроекті «Світ можливостей» про успішні українські стартапи.

Як повідомляється, науковці, вивчивши відомі методики, запропонували найменш затратний спосіб переробки органічної біомаси — піроліз, який дозволяє отримати усі поживні речовини та цінні мікроелементи. Також, на відміну від спалення, такий спосіб переробки не дає диму, що забруднює атмосферу.

Матеріал, з якого виробляють добрива – це відходи виробництва птахофабрик: кістки, пташиний послід, сухий залишок, який утворюється в процесі роботи біогазових станцій. Ці матеріали практично нічого не коштують, наголошується у повідомленні. Водночас утилізація такої органічної біомаси, зазвичай, дорога, складна і клопітка, підкреслюють науковці.

Коментуючи переваги стартапу, один із дослідників, Сергій Клюс наголосив, що "це - безпечний для довкілля спосіб переробки цих відходів, завдяки якому ми отримуємо органічне добриво. Ми повертаємо по суті усе, що беремо від природи".

Добриво цього року випробовували на дослідних грядках з перцем. Очікують урожай щонайменше на третину більший.

Читайте також: Картоплі на Чернігівщині стало менше, а її ціна зросла удвічі

Над своїм проектом науковці працювали 5 років. Вони подали заявку на програму розвитку стартапів – mhp accelerator 2.0 (цю програму запустили спільно RadarTech, Agrohub та МХП). За словами Клюса, це був корисний досвід, адже в рамках проекту команда пілотувалась на базі однієї з птахофабрик МХП – "Оріль-Лідер".

Тепер Клюси планують впровадити свою технологію на всіх українських птахофабриках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-