На Донеччині обсяг повернених коштів ДФРР в реалізації інвестпроєктів вже понад 152 мільйони

На Донеччині обсяг повернених коштів ДФРР в реалізації інвестпроєктів вже понад 152 мільйони

Укрінформ
На Донеччині обсяг повернених коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) за результатами реалізації інвестиційних проєктів у 2018 році становить 152 млн 753,077 тисяч гривень.

Про це 27 серпня заявила директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької облдержадміністрації Оксана Головко на засіданні колегії, де розглядалися проблемні питання реалізації інфраструктурних проєктів за рахунок бюджетних та небюджетних коштів, повідомляється на сайті ОДА.

«Обсяг повернених коштів ДФРР за результатами реалізації інвестиційних проектів регіонального розвитку у 2018 році по Донецькій області становить 152 753,077 тис. грн», - сказала Головко.

Читайте також: На Донеччині відремонтували міст через Сіверський Донець

Вона пояснила, що період від розробки проєктно-кошторисної документації до реалізації проєкту складає до трьох років. В умовах зростання інфляції, на момент початку реалізації проєкту проєктна документація втрачає актуальність і потребує коригування у бік збільшення її вартості. Передбачені на реалізацію проєктів кошти мають бути використані протягом бюджетного року, а фінансування, як правило, розпочинається у другому півріччі поточного року, через що розпорядники коштів не мають часу для якісного та повного їх освоєння. Тому невикористані кошти повертаються до державного бюджету.

Головко наголосила, що за рахунок коштів ДФРР в обсязі 853,6 млн грн у 2019 році в області реалізуються 49 перехідних та незавершених з 2018 року проєктів та здійснено погашення кредиторської заборгованості за 1 проєктом.

Читайте також: На Донеччині на одну вакансію претендують 3 зареєстрованих безробітних

Керівник департаменту підсумувала, що за результатами аналізу і було виявлено основні проблеми, які виникають під час реалізації проєктів за рахунок бюджетних та небюджетних коштів і гальмують їх завершення: низький рівень якості розробки проєктно-кошторисної документації, у зв’язку з чим виникають додаткові роботи, зміна технічних рішень і необхідність її постійного коригування, що у свою чергу призводить до збільшення потреби у фінансуванні та порушення запланованих строків виконання робіт підрядними організаціями; тривалі терміни проведення процедур закупівлі; довготривалий механізм конкурсного відбору проєктів затримує реалізацію проєктів коштом, що надходять з держбюджету, зокрема у вигляді субвенцій.

Читайте також: Шахтарям Донеччини почали виплачувати зарплатні борги

Вищенаведені фактори за умови обмеженості джерел фінансування, зокрема, зниження надходжень залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, призводять до нестачі коштів для завершення робіт та виникнення незавершених будівництвом об’єктів по багатьох інфраструктурних проєктах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-