Нову модель підтримки ВДЕ запускатиме уже новий Кабмін - Міненерго

Нову модель підтримки ВДЕ запускатиме уже новий Кабмін - Міненерго

Укрінформ
Уряд переніс строки ухвалення ряду своїх постанов, необхідних для імплементації конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики (ВДЕ), на кінець вересня 2019 року. 

Про це йдеться у презентації Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Зазначається, що уряд мав до кінця липня схвалити порядки проведення аукціонів з розподілу квот підтримки та відбору операторів електронних майданчиків, а також постанови про визначення уповноваженого банку ринку е/е і про визначення адміністратора електронної торгової системи. Крім того, до 1 вересня мала б бути затверджена типова форма договору, що укладається між замовником аукціону та операторами електронних майданчиків.

Термін ухвалення усіх цих постанов було перенесено на кінець вересня (30.09.2019). У презентації відзначено, що проєкти усіх зазначених постанов уже розроблені.

Водночас генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець відзначила суттєвий прогрес у підготовці вторинного законодавства, необхідного для організації та проведення аукціонів на квоти підтримки.

Читайте також: OpenMarket продає катер “Скадовськ” за майже 600 тисяч

Як повідомлялося, у травні 2019 року Верховна Рада схвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

З 1 січня 2020 року отримання підтримки для суб’єктів господарювання, які реалізують у сфері ВДЕ проєкти певної величини, є можливим виключно за умови участі таких суб’єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки та їх перемоги.

Визначено, що у 2020 році в аукціонах мають брати участь проєкти ВЕС потужністю понад 20 МВт та проєкти з інших видів ВДЕ потужністю більше 10 МВт; у 2021 та 2022 роках – проєкти ВЕС потужністю понад 20 МВт та проєкти з інших видів ВДЕ потужністю більше 5 МВт; починаючи з 2023 року – всі проєкти ВЕС потужністю більше 3 МВт (за винятком однієї вітротурбіни) та проєкти з інших видів ВДЕ потужністю понад 1 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-