Де малому бізнесу взяти гроші на розвиток?

Де малому бізнесу взяти гроші на розвиток?

Укрінформ
На 2019 рік ЄБРР запланував і наразі вже реалізує близько 160 грантових проектів для підтримки малого і середнього бізнесу в Україні

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) в рамках ініціативи ЄС EU4Business із 2016 року надає грантову підтримку малому і середньому бізнесу (МСБ) в Україні. На сьогодні грантами на консалтингові проекти скористалися більш як 1000 українських компаній. Найактивнішими стали підприємства в харчовій промисловості і торгівлі. 

Хто дає гранти?

Європейський банк реконструкції і розвитку, створений в 1991 році, інвестує в проекти, що сприяють переходу до відкритої ринкової економіки, а також розвитку приватної та підприємницької діяльності. Акціонери банку - 64 країни світу і 2 міжнародні організації. Механізм підтримки малого і середнього бізнесу працює в 38 країнах світу: від Центральної Європи до Центральної Азії, в тому числі і в Україні.

ЄБРР працює в Україні з 1993 року і є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в нашій країні. За даними Міністерства фінансів України, Європейський банк реконструкції і розвитку за період співпраці профінансував в Україні 422 проекти на загальну суму понад 13 млрд євро, з них 7 проектів на 1,577 млрд євро в державному секторі.

Ініціатива Європейського Союзу EU4Business охоплює всю діяльність ЄС з підтримки малого та середнього бізнесу в країнах Східного партнерства.

Кому дають?

Для отримання гранту від ЄБРР існують певні правила.

По-перше, підприємствам, які не пов’язані із військово-промисловим, фінансовим, тютюновим, міцним алкоголем і гральним бізнесом.

По-друге, юридичним особам (ФОП, ТОВ), де більше 50% акцій належать громадянам України.

По-третє, штат — 10-250 найманих працівників.

І зрештою, - учасникам ринку із більш ніж дворічним стажем, з позитивною динамікою розвитку.

Кому вдалося?

У 2018 році невеликий фермерське господарство з Броварів «Агріко Україна» за підтримки ЄБРР і фінансуванні Євросоюзу в рамках ініціативи EU4Business реалізувало грант на створення власної торгової марки. Грант послужив поштовхом для розвитку нового напряму бізнесу - продажу фасованої голландської картоплі.

Менше ніж за рік компанія вийшла з новим продуктом в провідні роздрібні мережі і готується підкорювати нові ніші.

«Агріко» - типовий представник середнього сільськогосподарського бізнесу. В активах підприємства - 90 гектарів землі і 2 складських комплексу в Броварах і Чернігові.

У 2010 році компанія зіткнулася з проблемою реалізації зібраного фермерськими господарствами картоплі. Ринку збуту не вистачало, потрібно було шукати нові ніші.

Оскільки у «Агріко» вже була лінія для великого сортування та пакування вирощеної картоплі, компанія вирішила увійти зі своєю продукцією у відомі продуктові мережі. Три роки поставляли картоплю насипом. Але конкурувати з більш дешевою і не завжди якісною продукцією було складно, потрібно чимось виділятися. Вирішили зробити ставку на картоплю, розфасовану в упаковки по 2 кг.

Для розширення виробництва «Агріко» знадобилося додатково купити обладнання - лінію для малої фасування продукції по 2 кг. Крім того, щоб вирізнятися на прилавках серед розмаїття торгових марок, знадобився власний бренд.

На цьому етапі и була потрібна допомога ЄБРР і ЄС .

Засновник «Агріко» Микола Гордійчук дізнався, що ЄБРР надає гранти на консалтингові проекти для МСБ в Україні під час навчання на курсі MBA в Києво-Могилянській академії (KMBS).

Розробка торгової марки потрапляє в перелік проектів консалтингу з частковою компенсацією вартості, що надаються ЄБРР. Гранти фінансуються за рахунок ресурсів Євросоюзу в рамках ініціативи EU4Business.

Гордійчук подав заявку на фінансування навесні 2018 року. Після верифікації заявки стартував пошук креативного агентства-консультанта, яке би взялося за розробку торгової марки.

Тендер на розробку торговельної марки для «Агріко» виграла компанія Arriba!, яка вже була в списку консультантів, з якими працює ЄБРР.

У серпні 2018 року компанія «Агріко» отримала розроблену торгову марку - ТМ Papas. В Іспанії замовили фасувальні пакети по 2 кг на 400 тонн продукції. Після цього почали переговори з мережами. Зараз картопля ТМ Papas представлена в Good Wine, Le Silpo, підписано контракт з METRO Cash & Carry, але поставки ще не стартували - мережа сертифікує «Агріко» на відповідність своїм стандартам.

Сьогодні оборот «Агріко» становить близько 30 млн грн. Фасована картопля приносить 10% - 3 млн грн.

Важливі нюанси

У співпраці з донорськими організаціями вкрай важлива наявність прозорої звітності. У багатьох дрібних господарств цього немає, як і фінансової грамотності, порядку в звітності, системності і правильної організації бізнесу, тому вони не хочуть подаватися на гранти.

Консультанти - важлива частина взаємодії з ЄБРР. Це компанії, які виконують профільні роботи, супроводжують і консультують грантоотримувача протягом виконання консалтингового проекту.

Важливо розуміти, що компанії-консультанти - не співробітники ЄБРР, а компанії, експертиза яких підтверджена банком для участі в консалтингових проектах.

ЄБРР може запропонувати на вибір більш як 300 сертифікованих українських і 1500 міжнародних компаній, які співпрацюють з банком.

Можна залучити партнера самостійно. Але такі залучені грантоотримувачем консультанти повинні до початку проекту отримати підтвердження від ЄБРР. Завдання банку - зробити так, щоб власник бізнесу отримав максимально безпечну угоду.

Покроковий сценарій дій:

1. Надати документи:

скан-копія анкети-заявки за підписом директора компанії;

скан-копія виписки з Держреєстру компанії або електронний витяг з Держреєстру за останній або поточний рік;

скан-копії фінансових звітів (форма 1 і 2) за останні 2 роки, завірені печаткою державного органа про їхнє отримання або з прикріпленими електронними квитанціями про отримання звіту державними органами; для ФОП — річні податкові декларації;

кольорова скан-копія статуту компанії (або копії всіх сторінок паспорта для ФОП).

2. Заповнити форму або зателефонувати до офісу ЄБРР за номером +38 044 277 11 45/33

3. Надіслати анкету і пакет документів на knowhowukraine@ebrd.com.

4. Чекати на розгляд 2-3 тижні, адже після зазначених процедур ЄБРР перевіряє документи.

5. Коли усі критерії збігаються, призначається зустріч із проектним менеджером.

6. Фінальне затвердження і компанії повідомляють про рішення. Для проекту обирається консультант.

На що ще можна залучати грант

Гранти в рамках ініціативи ЄС EU4Business надаються ЄБРР на реалізацію консалтингових проектів.

Кошти покривають найрізноманітніші консалтингові проекти: створення бренду, веб-сайту, стратегії, CRM-системи, автоматизація виробництва, складів, логістики, перехід на ліцензійне програмне забезпечення, маркетингові дослідження.

Обсяг компенсації банком в таких випадках досягає 50% вартості, ще 50% платить заявник.

Терміни грантової програми - 4-6 або 12 місяців, в залежності від складності проекту.

Уже через рік після завершення проекту, ЄБРР повторно оцінює його ефективність за ключовими параметрами. У тому числі аналізується вплив проекту на фінансові та нефінансові аспекти діяльності компанії грантоотримувача.

В ЄБРР приводять такі результати реалізації консалтингових проектів в Україні: на сьогодні більш як 50% підприємств отримали позитивні результати - збільшили оборот, поліпшили продуктивність роботи, обсяги експортних продажів зросли вдвічі, створено понад 5000 робочих місць.

Леся Дідківська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-