В АрселорМіттал заявляють, що не порушували правила радіаційної безпеки

В АрселорМіттал заявляють, що не порушували правила радіаційної безпеки

Укрінформ
ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявляє, що не порушувало Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України (ОСПУ-2005), а обшуки з боку СБУ шкодять інвестиційній діяльності на підприємстві.

Про це на пресконференції сказав в. о. генерального директора "АрселорМіттал Кривий Ріг" Олександр Іванов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В день металурга у нас проходив обшук з вилученням усіх документів, що стосуються будівництва нашої нової машини (безперервного лиття заготовок - ред.). У підсумку машину арештовано, її подальше будівництво не продовжується, пуско-налагоджувальні роботи не ведуться. 155 млн дол., які були в це вкладені, заморожено, ми ніяких робіт не виконуємо. Наша компанія зазнає збитків. Все, що ми робили, ми робили відповідно до проєкту. Це новітні технології, які використовуються по всьому світу", - зазначив Іванов.

Представники компанії надали відеоролик, на якому проводиться дозиметричний контроль робочого майданчика біля блоку-джерела кобальту-60.

З наданих матеріалів випливає, що при закритій кришці блоку рівень випромінювання безпосередньо над джерелом становить 1,5 мкЗв/год (при нормі 0,1-0,3 мкЗв/год), однак вже на віддаленні 50-60 см від блоку джерела рівень падає до 0,2 мкЗв/год.

На відстані ж 1 метра, де знаходяться під час роботи сталевари, рівень випромінювання дорівнює 0,14 мкЗв/год.

Представники "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявляють, що виміри фахівцями Служби безпеки проводилися при відкритій кришці блоку - саме з цієї причини їхні дані відрізняються.

"Під час обшуку одною з дій, яку було здійснено співробітниками СБУ, було зняття кришки з датчика кристалізатора, який є джерелом іонізуючого випромінювання", - зазначив головний консультант "АрселорМіттал Кривий Ріг" Артем Філіп'єв.

За словами Філіп'єва, цю дію було зафіксовано у протоколі обшуку - таким чином рівень випромінювання при вимірі досяг 4,4 мкЗв/год. Він процитував протокол обшуку: "Радіаційний фон 4,4 мкЗв/год є допустимим відповідно до пункту 11.16 ОСПУ 2005".

"Те, що було озвучено на пресконференції за участю глави СБУ, є цинічною маніпуляцією фактами, які було встановлено під час проведення слідчих дій", - вважає Філіп'єв.

Як повідомляв Укрінформ, на думку громадської організації "Екологічна рада Криворіжжя", машина безперервного лиття заготовок №3 в ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», слідчі дії на якій нещодавно проводило СБУ, є радіаційно небезпечною.

Екологи заявляють, що представник підрядної організації, яка не пов'язана ні з монтажем датчиків, ні з роботами безпосередньо на ділянці, де вони знаходяться, випадково виявив перевищення радіаційного фону на ділянці, після чого і було викликано співробітників СБУ.

20 липня на територію «АрселорМіттал Кривий Ріг» було допущено 18 представників Служби безпеки України, спеціаліста Державної служби з надзвичайних ситуацій і Центральної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки для проведення обшуку машини безперервного лиття заготовок №3. Група перевіряючих зайшла на підприємство о десятій годині ранку 20 липня і покинула територію компанії о третій годині ночі 21 липня.

Читайте також: Ядерники прийдуть з інспекцією на АрселорМіттал Кривий Ріг

За результатами обшуку слідчого відділу управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області 20 липня на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» було вилучено машину безперервного лиття заготовок №3 і окремі елементи обладнання.

У зв'язку з великими габаритами об'єкта співробітники СБУ залишили вилучене майно за місцем фактичного розташування без можливості опечатування.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» - одне з найбільших металургійних підприємств в Україні.

Компанію ArcelorMittal утворено у 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії Arcelor та індійської Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-